Hallands Nyheter

Allt färre söker sommarjobb

SOMMARJOBB: DET FINNS FORTFARAND­E LEDIGA JOBB ATT SÖKA

- LENA LYXELL 010-471 52 68 lena.lyxell@hn.se DANIELLE DELBRO danielle.delbro@hn.se

Arbetsgiva­rna letar fortfarand­e efter vikarier och antalet sökande är färre än tidigare år. Dessutom blir det allt vanligare att den som fått ett jobb hoppar av och väljer ett bättre erbjudande. André Esmaili är tillbaka på Ica supermarke­t där han jobbade även förra sommaren.

Flera arbetsgiva­re letar fortfarand­e efter sommarpers­onal. Antalet sökande är färre än på flera år och avhopp är något som arbetsgiva­rna vant sig vid att räkna med.

Mimmi Ädel Rosgardt är projektled­are på 2Entertain och sköter rekryterin­gen för allsången och farsen på Vallarna. De senaste åren har hon märkt en trend hos sommarpers­onal.

– Det är fler som hoppar av än tidigare och det har blivit lite svårare att hitta personal. Förr skrev man på ett avtal och så jobbade man som det var överenskom­met. Nu är det mycket vanligare att någon ändrar sig. Det blir såklart problem för oss med schemapuss­el och att lära upp folk med kort varsel.

Ett sextiotal personer arbetar på Vallarna, förutom alla dem som via idrottsför­eningar sköter parkering, nattvak med mera.

– Det är svårt att på tag på folk till de tjänster med störst ansvar, som kockar och bartendrar. De ha guldläge, säger Mimmi Ädel Rosgardt.

ERIK LAURITZEN, AFFÄRSCHEF på Ica Supermarke­t på Skrea strand känner igen trenden att det blir vanligare med avhopp.

– Så var det inte för några år sedan. När vi var klara med bemanninge­n kunde vi lita på att det var så. Nu kan man inte vara säker och det är väldigt frustreran­de. Vi har fortfarand­e vakanser, trots att vi började med rekryterin­gen i mars.

Ica Supermarke­t går från ett femtiotal anställda under lågsäsong till det dubbla under den intensiva sommarperi­oden.

– Vi behöver många vikarier under en kort tid och det har verkligen blivit konkurrens om personalen, säger Erik Lauritzen.

ÄVEN SARA JOHANSSON, rekryterar­e på Gekås har märkt att det är svårare att hitta personal i år.

– Vi är i princip i hamn, men jag upplever att det varit färre sökande i år än tidigare. Det är svårare att hitta personal till restaurang­sidan än till varuhuset. I sommar har vi drygt 300 helt nya sommarjobb­are i Gekås-koncernen.

”Jag hör från många arbetsgiva­re att de inte får vad de behöver. Jag har inte varit med om en så stor brist på arbetskraf­t tidigare”

CALLE FREDIN sektionsle­dare Arbetsförm­edlingen Falkenberg

På Essity, före detta SCA har ett åttiotal personer fått sommarjobb.

– Vi har inte märkt av att det var svårare att hitta personal i år. Vi började rekryterin­gen tidigare än vanligt och förhoppnin­gsvis är vi en attraktiv arbetsplat­s med rolig teknik, säger Mattias Johansson, fabriksche­f på Essity.

Peter Eriksson på Gustaf Bratt har inte heller haft problem med att hitta rätt personer till sin restaurang.

– Vi har haft väldigt många sökande. Men det har varit lite svårare att hitta köksperson­al i år än tidigare, det tror jag beror på att det finns ett mindre intresse hos unga att jobba som kock. Och att det finns väldigt mycket restaurang­er här i Falkenberg vilket skapar konkurrens.

Pelle Ahlström, Hermans har lagt ner mycket tid på att hitta personal.

– Det har varit en av våra största arbetsuppg­ifter att hitta kompetent personal. Jag upplever att det har blivit svårare och svårare de sista sex åren.

INOM HEMTJÄNSTE­N OCH äldreomsor­gen har det varit stora problem att hitta personal sommaren.

– Det är svårt varje år och arbetsgiva­rna börjar rekrytera tidigt på året, ibland före årsskiftet. Men det hjälper inte för i år har det varit många avhopp och det finns många vakanser fortfarand­e säger Calle Fredin, sektionsle­dare på Arbetsförm­edlingen i Falkenberg.

INOM SERVICE OCH turistnäri­ngen är det också svårare än vanligt att hitta personal.

– Jag hör från många arbetsgiva­re att de inte får vad de behöver. Jag har inte varit med om en så stor brist på arbetskraf­t tidigare. En förklaring kan vara att de senaste åren har årskullarn­a varit mindre än tidigare, dessutom är vi i en högkonjunk­tur och det finns gott om jobb nu, säger Calle Fredin.

 ??  ?? I KÖTTAVDELN­INGEN. Sommarjobb­are André Esmaili, 20 år, arbetar sin andra vecka på Ica Supermarke­t på Skrea strand. son, har jobbat 40 år med kött och har varit fem år på Ica.
I KÖTTAVDELN­INGEN. Sommarjobb­are André Esmaili, 20 år, arbetar sin andra vecka på Ica Supermarke­t på Skrea strand. son, har jobbat 40 år med kött och har varit fem år på Ica.
 ?? Bild: JONATAN BYLARS ??
Bild: JONATAN BYLARS
 ?? Bild: JONATAN BYLARS ?? Det är hans andra sommar i butiken. Han paketerar, marinerar och mal kött bakom köttcharke­n. Kollegan Mats Anders-
Bild: JONATAN BYLARS Det är hans andra sommar i butiken. Han paketerar, marinerar och mal kött bakom köttcharke­n. Kollegan Mats Anders-

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden