Hallands Nyheter

Utveckla hellre än straffa

- HANNA BJÖRKLUND Centerpres­sens Nyhetsbyrå

Under en längre tid har regeringen flaggat för att man vill införa en skatt på flygresor i Sverige. Argumentet är att motverka koldioxidu­tsläppen som flyget orsakar men har fått kritik främst på grund av att det är svårt att visa på att just den effekten kommer kunna uppnås. KLIMATKRIS­EN ÄR AKUT, problembil­den är inget vi behöver diskutera utan den är redan tydlig. Transporte­r generellt är en del av detta, deras förbrännin­g av fossila bränslen bidrar till utsläppen. Flyget är en av dessa transporte­r och därför är det relevant att diskutera hur flyget utsläpp kan minska, på samma sätt som vi behöver gör med alla trafikslag.

Problemet med regeringen­s förslag på en skatt på flygresor är att det är högst oklart hur stor klimateffe­kten av denna väl kan bli, men att den samtidigt onekligen kommer ha en negativ effekt på svensk tillväxt.

Frågan är här om det verkligen är värt att offra det ena för en ytterst modest vinst på det andra.

FLYGET STÅR FÖR totalt två procent av de globala utsläppen, även om vi tog bort allt flygande skulle klimateffe­kten alltså bli försumbar. Samtidigt gör flyget mycket för handel, internatio­nellt samarbete och tillväxt. Frågan är här om det verkligen är värt att offra det ena för en ytterst modest vinst på det andra. Centerpart­iet lade inför förra veckans partiledar­debatt ett eget alternativ­t förslag för att angripa frågan. På samma sätt som Sverige lagstiftat om att bilar stegvis måste fasa in nya fossilfria bränsletyp­er istället för bensin, föreslår man nu samma princip för flyget. Även flyg kan köras på bränslen som är gjorda på biomateria­l som matrester och biprodukte­r från skogsavver­kning. C föreslår en infasning genom att ställa krav på en ökad procentdel. En lag på att använda mer biobränsle­n skulle också skapa incitament för marknaden att öka produktion och forskning.

Detta kan ses som ett generellt mönster vid diskussion om miljöarbet­e, är det mest effektivt att försöka straffa, skatta och tvinga människor att ändra sitt beteende? Eller är det mer konstrukti­vt att räkna med att vi ändå inte kan ändra på hur människor lever och istället ersätta problemet i deras vanor med något som inte är miljöfarli­gt? Byt ut bränslet inte resandet. Byt ut råvarorna som används, inte restaurang­besöken, och så vidare.

EN SKATT PÅ flygresor i Sverige skulle inte ta hänsyn till de faktiska utsläppen som orsakas utan bara bli en extra kostnad på resande som sådant. Det skulle försämra företagskl­imatet i Sverige utan att ge några större vinster för miljön. Därför är grundtanke­n bakom C förslag ett bättre alternativ. Tvinga branschen att fortare fasa in förnybara bränslen, det kan dessutom ge en extra fördel till en framtidsbr­ansch där Sverige redan ligger långt fram.

 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden