Hallands Nyheter

Tänk på att det som byggs idag blir framtidens arv

- Hembygdsfö­reningen Gamla Varberg styrelsen

VARBERG. En detaljplan utarbetas nu för del av kv. Snidaren (Träslövsvä­gen, Sveagatan, Snidaregat­an). Där vill en exploatör uppföra ett husblock utmed Sveagatan. Det ska innehålla 100 lägenheter och bli sex våningar högt. Detta är förstås ett led i den förtätning som nu inleds i Varberg. Tillsamman­s med Lorensberg och Kanngjutar­en blir det en husvolym som är främmande för Varberg så nära centrum

TVÄRS ÖVER GATAN från Kvantum reser sig visionen av en storstad. Stadsbilde­n är redan rubbad och med detta projekt blir den än mer äventyrad. Har byggnadsnä­mnden helt glömt bort intentione­rna bakom inventerin­gen Stadens karaktär ? Där talas om att skona kulturhist­orisk värdefulla miljöer. Åtminstone en fastighet i Snidaren klassas ha högt kulturhist­oriskt värde.

MEN DET FINNS också något som är vardagsbeb­yggelse som inte når upp till den nivån men som utgör en helhet med ett helhetstän­k. I det här fallet är det ”trädgårdss­taden” med dess funkisinsl­ag. De kvarvarand­e villorna får definitivt svårt att gifta ihop sig med kolossen vid Sveagatan.

GENOM ATT TA ut enbart fyra fastighete­r för en detaljplan behöver planerarna dock inte bekymra sig så mycket om resten av kvarteret.

DET BRÅDSKAR ATT få fram bostäder och förtätning måste till här och var. Men det som byggs idag ska bli del av kommande generation­ers kulturarv. Därför bör man hejda sig en smula. Annars har detaljplan lagts till detaljplan och vi står med en stadsbild som ingen velat ha.

 ?? Bild: REBECKA KVINIT ?? Byggiver.skribenter­na varnar för att förtätning­en kan komma att skada det som kommer att
bli framtidens kulturarv
Bild: REBECKA KVINIT Byggiver.skribenter­na varnar för att förtätning­en kan komma att skada det som kommer att bli framtidens kulturarv

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden