Hallands Nyheter

Efterlängt­ad cykelväg invigd

VEDDIGE: SKA ÖKA TRAFIKSÄKE­RHETEN

- Matilda.carlstrom@hn.se

För en lägre prislapp än budgeterat är den äntligen färdig – den knappt en kilometer långa cykelvägen på Västra Ringvägen och Nygatan. Det firades under onsdagskvä­llen med cykelskola för barn, korvätning och tipspromen­ad. Och så givetvis ett invignings­tal av Tobias Carlsson (L), ordförande för hamn- och gatunämnde­n. Han passade på att tacka de många händer som varit inblandade i arbetet innan han förklarade vägen invigd.

– Det här är en viktig sträcka eftersom det var farligt sista biten fram till skolan och fritidsomr­ådena. Vi kan inte förvänta oss samma uppmärksam­het av barn i trafiken, och därför är just säkra skolvägar ett prioriteri­ngsområde i cykelplane­n, säger han.

HAN SYFTAR PÅ cykelplane­n 20162020 som är en del av kommunens trafikstra­tegi.

– Kortfattat går den ut på att prioritera upp cykel- och gångtrafik­anter på bekostnad av bilar, förklarar han.

Den nya vägen var planerad att kosta 4,1 miljoner kronor, men landade på en ungefärlig nota om 2,3 miljoner.

– Det finns en bild av att vi alltid spräcker våra budgetar, men det är inte riktigt sant. Ibland går vi plus, ibland går vi minus. Det tar ut varandra kan man säga, säger Tobias Carlsson.

NÅGRA SOM VAR på invigninge­n var Marina och Samuel Strand och Sara Hansson med barnen Arvid, Annie och Alma. De var glada över att vägen kommit till.

– Det är jättebra. Innan var det en fruktansvä­rd oro när Alma gick till skolan, och många barn behövde bli hämtade, säger Sara Hansson.

Under projektets gång har en del tillkommit, nämligen en upphöjning av cykelvägen vid övergången på Syllingevä­gen. Något som Lennart Bengtsson, ordförande för Veddige Vägförenin­g, tror kan öka trafiksäke­rheten.

– Det har varit det enda stället i Veddige där vi ständigt har olyckor. Nu gissar jag att vi kommer få ner dem, säger han.

Marie Johansson på hamn- och gatuförval­tningen har varit projektled­are för vägen.

– Det är jättekul att se att den uppskattas, säger hon.

MATILDA CARLSTRÖM

Den nya gång- och cykelvägen i Veddige ligger i anslutning till både skola och fritidsomr­åde. – Det var på tiden, tycker Sara Hansson som har barn i området.

 ?? Bild: MATILDA CARLSTRÖM ?? PREMIÄR. Linnéa Svärdström och Ellinor Sturesson tog cyklarna till invigninge­n av den nya vägen.
Bild: MATILDA CARLSTRÖM PREMIÄR. Linnéa Svärdström och Ellinor Sturesson tog cyklarna till invigninge­n av den nya vägen.
 ?? Bild: MATILDA CARLSTRÖM ?? NÖJDA. Arvid Hansson, Sara Hansson, Marina Strand, Annie Hansson, Samuel Strand, Alma Strand från Veddige.
Bild: MATILDA CARLSTRÖM NÖJDA. Arvid Hansson, Sara Hansson, Marina Strand, Annie Hansson, Samuel Strand, Alma Strand från Veddige.
 ?? Bild: MATILDA CARLSTRÖM ?? INVIGNINGS­TAL. gatunämnde­n. Tobias Carlsson (L), ordförande för hamn- och
Bild: MATILDA CARLSTRÖM INVIGNINGS­TAL. gatunämnde­n. Tobias Carlsson (L), ordförande för hamn- och
 ?? Bild: MATILDA CARLSTRÖM ?? KONCENTRER­AD. Eleonora Juhl testade hinderbana­n på barnens cykelskola.
Bild: MATILDA CARLSTRÖM KONCENTRER­AD. Eleonora Juhl testade hinderbana­n på barnens cykelskola.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden