Hallands Nyheter

Fem frågor till...

- MARIA LOEWEN maria.loewen@hn.se

...teknikern Håkan Johansson och kyrkogårds­chefen Fredrik Hallman som sparar på vatten inom Svenska kyrkan. Även om det inte råder bevattning­sförbud i Varberg är grundvatte­nnivåerna låga. Därför har kyrkan bestämt sig för att inte automatbev­attna kyrkogårda­rna.

* Om det inte i kris, varför spara? Fredrik Hallman: Det är viktigt att hushålla med resurserna och vårda det naturarvet vi har fått. Att ta ansvar helt enkelt. Det är ett sätt att visa solidarite­t med dem som har problem. Det känns inte rätt att ösa på om det är problem på andra ställen i landet.

* Hur går det till? Håkan Johansson: Normalt sätt kör vi automatbev­attning sex nätter i veckan på våra tre kyrkogårda­r, Sankt Görgen, Stenåsa och på Östra, nere i staden. Blir det mycket regn i sommar kommer vi inte att slå igång bevattning­en alls.

* Hur kommer det gå för växterna? Fredrik Hellman: Det västa som kan hända för gräset är att det bli mer gult än grönt, men det kan vi stå för. Blir det extrem torka och värme kommer vi att gå in och stödbevatt­na nyplantera­de träd, perenna rabatter och våra skötselgra­var med 150.000 liter i veckan. Även om det inte bli extrem torka så kommer viss stödbevatt­ning att ske som på skötselgra­var.

* Hur mycket kommer ni spara? Fredrik Hellman: I vaniga fall använder vi 1,2 miljoner liter vatten i veckan när det är stabila nivåer. Skulle vi behöva stödbevatt­na sparar vi ändå över 1 miljon liter vatten i veckan.

* Vad är det för typ av vatten ni sparar på? Håkan Johansson: Grundvatte­n. Vi har egna brunnar med som pumpa upp det från 100-meters djup, så det är inte vanligt dricksvatt­en. Är det så att grundvatte­nnivåerna stiger kommer vi börja automatbev­attna med gott samvete igen, men inte som det är nu.

 ?? Bild: MARIA LOEWEN ?? SPARA. Håkan Johansson och Fredrik Hallman jobbar på kyrkogårds­förvaltnin­gen i Varberg.
Bild: MARIA LOEWEN SPARA. Håkan Johansson och Fredrik Hallman jobbar på kyrkogårds­förvaltnin­gen i Varberg.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden