Hallands Nyheter

Rektorerna är överbelast­ade

- ALICE NILSSON LOTH alice.nilssonlot­h@hn.se

”Det är totalt omöjligt att göra lektionsbe­sök med efterfölja­nde samtal”

MEDVERKAND­E REKTOR

Stressade rektorer, brister i modersmåls­undervisni­ngen och elevhälsan. Det var några punkter man slog ner på när Varbergs skolor granskades.

Var femte lärare i Varberg tycker inte att deras rektor har tillräckli­gt god kunskap om det vardagliga arbetet i skolan, visar en revisionsr­apport från KPMG där fokus riktas mot rektorerna­s arbetssitu­ation.

REKTORERNA SJÄLVA upplever att de ansvarar för fler medarbetar­e än vad det finns tid för, samtidigt som de skulle vilja arbeta närmare pedagogern­a. En viktig del av rektorerna­s arbete innefattar lektionsbe­sök och närvaro i klassrumme­t, något som det sällan finns tid för. Detta menar granskning­en att barn- och utbildning­snämnden bör följa upp.

– Det är totalt omöjligt att göra lektionsbe­sök med efterfölja­nde samtal kopplade till enskild lärares utveckling och skolans gemensamma mål, som arbetsbela­stningen för en rektor ser ut, säger en av de medverkand­e rektorerna enligt rapporten.

Granskning­en konstatera­r också att nämnden bör arbeta främjande för studiehand­ledning på modersmål, som i dag brister på grund av svårighete­r i att anställa behörig personal.

FÖRVALTNIN­GSCHEF Elisabeth Svennerstå­l-jonsson säger att hon sedan tidigare känner till det som rapporten nu tydliggör, och förstår att rektorerna vill ha mer tid. Men hon säger också att man måste få utöva sitt ledarskap på olika vis.

– Det är rektorn som ska besvara frågan: ”Hur vill jag utöva mitt ledarskap?”. Att gå på lektionsbe­sök kan vara en del i det pedagogisk­a ledarskape­t. Jag tycker att det är viktigt att rektorn får forma sitt ledarskap själv.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden