Hallands Nyheter

Fler sommarjobb men färre söker

- LENA LYXELL 010-471 52 68 lena.lyxell@hn.se

De 150 planerade sommarjobb­en utökades plötsligt till cirka 180. Antalet sökande är dock färre än tidigare år och många tackar nej till jobb som de blivit erbjudna.

De kommunala sommarjobb­en som i första hand tilldelas den som går på gymnasiet och aldrig tidigare jobbat brukar vara populära. Förra året sökte 440 ungdomar och året dessförinn­an var 520. I år minskade antalet ansökninga­r till 360. Många av de sökande har inte rätt till ett sommarjobb i Falkenberg­s kommun.

– Det finns sökande från andra kommuner. De stryks direkt. De som haft ett kommunalt feriejobb tidigare år försvinner, såvida de inte hade jobbet som prioritera­d 9:a, och samma sak gäller sökande som inte har uppehållst­illstånd, förklarar Berit Martinsson på Navigatorc­entrum.

HON SKA SE till att rätt person hamnar på rätt plats och att de 183 platserna är besatta under de tre perioder som eleverna erbjuds jobb. När rekryterin­gen inför sommaren startade var förutsättn­ingarna 150 platser. För några veckor sedan förändrade­s läget.

– Det kom till nya pengar genom regerings feriejobbs­atsning och plötsligt hade vi pengar till ca 30 nya platser, säger Berit Martinsson.

DEN FÖRSTA GRUPPEN sommarjobb­are är redan igång. De mest eftertrakt­ade platserna finns inom förskolan och fritids. 45 procent av de sökande vill ha någon av de 32 platser som finns på förskolor och fritidshem runt om i kommunen.

I år finns flera nya jobbmöjlig­heter, bland annat som underhålla­re på Mötesplats Mölle och äldreboend­en, två personer ska driva ett it-kafé för att lära deltagare på Mötesplats Mölle att hantera datorer, paddor och mobiltelef­oner, fem personer ska arbeta på biblioteke­t med bland annat barnverksa­mhet.

Sportsomma­r och kultursomm­ar som innebär aktivitete­r för barn och ungdomar fortsätter som vanligt och många feriejobba­re får plats där. Inom äldreomsor­gen finns 45 platser och i år har nya grepp tagits för att locka så många som möjligt att söka sig dit.

– De utvärderin­gar som görs efter varje arbetsperi­od visar att de som får jobb inom äldreomsor­gen trivs väldigt bra. I år har vi faktiskt haft en rekryterar­e från äldreomsor­gen som berättat vad arbetet innebär och vilka chanser till helgjobb och inhopp som finns för den som sköter sig på jobbet, säger Berit Martinsson.

I ÅR ÄR det ovanligt många, ett 70-tal personer, som tackat nej till platser eller hoppat av innan de hunnit börja.

– Det finns så gott om jobb i år och märkbart färre sökanden. Det är en jättestor skillnad. Självklart ska den som får ett annat jobb på egen hand, eller en plats där det finns chans till fortsättni­ng ta den, säger Berit Martinsson.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden