Hallands Nyheter

Pengar kan ligga bakom knivrån – två åtalas

- PÄR LINDQVIST 010-471 54 39 par.lindqvist@hn.se

Ekonomiska krav verkar ligga bakom överfallet där en man slets ur sin bil och rånades på 6500 kronor. Nu åtalas de båda gärningsmä­nnen.

Målsägaren trodde att han hade bestämt träff med en kvinna. Han åkte till en ort i Falkenberg­s kommun för att träffa henne.

Men i stället dök två män upp. En i 25-årsåldern och en i 30-årsåldern. De slet över honom i deras bil. Där uppmanades målsägaren att föra över pengar till en av de två gärningsmä­nnen under knivhot.

Men någon överföring kunde inte göras utan en bankdosa. De åkte därför till offrets bostad för att hämta dosan.

HAN BERÄTTAR I förhör att en av gärningsmä­nnen hela tiden var hotfull och gjorde huggande rörelser mot honom.

Gärningsma­nnen ska bland annat ha sagt: ”Jag kommer skära halsen av dig, jag gör det i ett nafs”.

När han väl fått bankdosan så gjorde han tre olika överföring­ar från tre av målsägaren­s konton 1050 kronor, 3800 kr och 1722 kr, totalt 6572 kronor.

Därefter släpptes offret av vid sin bil igen med uppmaninge­n: ”Nu väntar du fem minuter innan du åker och skulle du bara våga ringa polisen så är du död”.

Han beskriver situatione­n som sinnessjuk och trodde att han skulle dö. ”Jag kommer inte orka jobba, jag är livrädd”, säger han i förhör.

Det framgår i förundersö­kningsprot­okollet att offret känner de två gärningsmä­nnen sedan tidigare.

HANS TIDIGARE FLICKVÄN, som han har barn tillsamman­s med, har en relation med en av gärningsmä­nnen. Ett missförstå­nd om en summa pengar kan ligga bakom det misstänkta rånet.

I samband med att målsägaren skulle hämta upp barnet, som det tidigare paret har delad vårdnad om, uppstod problem. De båda gärningsmä­nnen mötte upp mannen men utan barnet.

erbjöd sig en av gärningsmä­nnen, mannen i 25-årsåldern, att leta rätt på barnet mot en summa på 50 000 kronor. Något som målsägaren uppfattade som ett skämt. Gärningsma­nnen uppger i förhör att det var målsägaren som hade erbjudit honom summan. Vid ett senare tillfälle ville mannen i 25-årsåldern låna pengar av målsägaren men nekades.

I FÖRHÖR MENAR den andra gärningsma­nnen att det var anledninge­n till att de plockade in målsägaren i sin bil.

”Vi skulle bara snacka med honom”, säger han.

Men när han körde bilen började den andre gärningsma­nnen bli allt mer aggressiv och plötsligt satt han med en kniv mot offret. ”Jag blev chockad”, säger han i förhör.

MANNEN I 25-ÅRSÅLDERN nekar bestämt till att han hotat mannen. Han menar i stället att de av en slump stött på målsägaren i centrala Falkenberg och att han då begärt delar av skulden och att han inte behövde hela summan.

De båda männen åtalas nu för rån, olaga frihetsber­övande samt övergrepp i rättssak. Rättegång hålls under två dagar i början av juli.

 ?? Bild: POLISEN ?? HOTADE. En av gärningsmä­nnen ska ha använt den här kniven i samband med rånet.
Bild: POLISEN HOTADE. En av gärningsmä­nnen ska ha använt den här kniven i samband med rånet.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden