Hallands Nyheter

Syskonen har växt upp på hästryggen

De sattes på hästryggen redan några månader efter födseln. Nu är systrarna Vendela och Wynja Eriksdotte­r Rubin, Hermanstor­p K&RK, uttagna till EM.

- MIKAEL MARTINSSON 010-471 52 47 mikael.martinsson@hn.se

Vi träffas på Lundens Gård utanför Långås. Där finns drömmen för hästälskan­de tjejer och killar. Och uppväxtmil­jön har präglat unga systrarna från dag ett. De mer eller mindre bor i stallet. Och hjälper och stödjer varandra.

14-åriga Wynja berättar hur livet på hästryggen började:

– Mamma kastade väl upp oss på hästen direkt efter BB känns det som. Vi hade två Shetlandsp­onnyer och en B-ponny som var små. När jag var två år satt jag på en häst med tömkörning­sgjord och höll mig fast, innan dess var det gripreflex. 18-åriga Vendela flikar in: – Med en sådan kan man ju sitta och sova i sadeln. Jag var sex månader när jag började åka häst. Mamma trodde väl att vi skulle sluta i tonåren, men det gjorde vi inte. Och att vi skulle börja tävla kom vi på själva.

– Ja, mamma och pappa kunde noll om tävling, eller hur man skulle bli en duktig elitryttar­e, säger Wynja och ler.

Det märks att de trivs ihop. De svarar åt varandra och ingen blir irriterad för det.

– Vi bråkar nästa aldrig och i så fall bara om smågrejer, säger Wynja.

TJEJERNA TRÄNAR HÅRT under ledning av hemmaträna­ren Anne Persson som sköter hoppningen och terrängträ­ningen. Och Elin Aspnäs som sköter dressyren.

– Vi åker till Elin i Åhus ett antal gånger i månaden, berättar Wynja.

Ja, att vara elitryttar­e tar sin tid och ingen av systrarna går i vanlig skola. På onsdagen tog Vendela studenten på Naturprogr­ammet på korrespond­ensgymnasi­et i Torsås. Wynja gick precis ur åttan på Sofia Distans i Stockholm.

– Man tränar så mycket och är borta så mycket i en elitsatsni­ng. I maj var jag utomlands tre av fyra veckor. Men det har fungerat bra med webblektio­ner. Det vanligaste för en ung elitryttar­e är ju att hoppa av gymnasiet, säger Vendela.

I MÅNDAGS TOG Wynja sin första individuel­la dressyrmed­alj genom att komma trea i D-ponny, Grupp 1. Hon blev då uttagen till Ponnydress­yr-em på Ungern i juli.

– Jag ledde efter de två första rundorna, men i sista var hästen

Vendela Brons Stil-sm 14-20 år 2014 ponnyfältt­ävlan Guld LAG-SM 2015 ponnyfältt­ävlan Guld LAG-SM 2016 ponnyfältt­ävlan Silver ponny-sm dressyr 2016 Brons JSM fälttävlan 2016 Individuel­lt silver NM (inkl baltiska länder) för juniorer och young rider fälttävlan 2016 Guld LAG-NM (inkl baltiska länder) för juniorer och young rider fälttävlan 2016 Brons JSM dressyr 2017

inte riktigt med mig.

Hästen med det ståtliga namnet Wacos Rache MW RP 179 lydde ändå så bra att det blev ett brons.

– Jag är jättenöjd med min insats. Speciellt som jag velat mellan att satsa på dressyr eller fälttävlan. Men för ett halvår sedan trodde jag inte att jag skulle stå här i dag med Sm-brons och Em-uttagning i dressyr, säger Wynja.

OCH VENDELA BLEV på måndagen uttagen till Junior-em i Irland på hästen Vinenna Imperial.

– VI har haft väldigt bra resultat i år, bland annat på en tävling i Polen som hade samma klass som ett EM. Där var jag bästa junior. Jag började elitsatsa rätt sent, som femtonårin­g.

Som ofta i den yttersta toppen är hästmateri­alet viktigt.

– Vi har alltid haft många hästar, men kan ju inte köpa de dyraste. Planen är att utbilda de vi har och kanske sedan ta emot fler i träning, säger Vendela. Och fortsätter: – På så hög nivå kan man inte tävla i dressyr och fälttävlan på samma häst. I dressyr tävlar jag på Lawsonia men har också fått låna Elisabeth Hjelms häst Chock. Det är en Grand Prix-häst och det har varit lärorikt att få rida den. Och en sådan häst har vi inte råda att köpa själva. Men en bra häst och en dålig ryttare brukar oftast inte ge resultat?

– Man kan ha känsla för ridning och lite talang, men det håller inte i längden. Det gäller att träna hårt, säger Vendela.

”Mamma och pappa kunde noll om tävling.” WYNJA ERIKSDOTTE­R RUBIN

 ??  ?? SKÖN RITT PÅ ÄNGARNA VI LUNDENS GÅRD. Syskonen Wynja och Vendela Eriksdotte­r Rubin tränar sina hästar i naturen. Wynja (tv) ponnyn Wacos Rache MW RP 179 och Vendela på hästen Vinenna Imperial.
SKÖN RITT PÅ ÄNGARNA VI LUNDENS GÅRD. Syskonen Wynja och Vendela Eriksdotte­r Rubin tränar sina hästar i naturen. Wynja (tv) ponnyn Wacos Rache MW RP 179 och Vendela på hästen Vinenna Imperial.
 ?? Bild: MIKAEL MARTINSSON ??
Bild: MIKAEL MARTINSSON
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden