Hallands Nyheter

Travtränar­e stängs av i 15 år – för dopning

- MARIE CARLSSON TT

Den franske travtränar­en Fabrice Souloy stängs av i 15 år för fyra fall av dopning med ämnet kobolt i fjol. Det meddelar Det Norske Travselska­p i ett pressmedde­lande. – Det är ett väldigt kännbart straff, säger Svensk Travsports generalsek­reterare Johan Lindberg.

Domskommit­tén har funnit Souloy skyldig till avsiktlig dopning med kobolt gällande hästarna Your Highness, Un Mec d’heripre och Lionel som den 12 maj 2016 slutade etta, trea och sexa i Oslo Grand Prix samt Timone Ek som vann Bjerkebane­ns Europamatc­h samma dag.

Travtränar­en döms dessutom till 500 000 norska kronor i böter.

– Jag tycker att den norska domskommit­tén är väldigt tydlig, man tar tydlig ställning i det här fallet och straffet är såklart väldigt kännbart. Det är ett av de hårdaste straffen som dömts, det är en väldigt viktig dom, säger Johan Lindberg.

– I Sverige, åtminstone i modern tid, är det hårdaste straffet som delats ut också 15 år och det var till Nils Enqvist.

FABRICE SOULOY STÅR även åtalad av Svensk Travsport för att ha dopat hästen Un Mec d’heripre på Elitloppet på Solvalla den 29 maj i fjol. Samma häst lämnade dessutom ett positivt prov inför loppet den 28 maj – båda gångerna handlade det om ämnet kobolt.

Domen i Sverige meddelas av Ansvarsnäm­nden, som är oberoende Svensk Travsport, den 5 juli. Men den norska domen – som kan överklagas till Det Norske Travselska­ps Appellkomi­té – gäller även i Sverige.

FABRICE SOULOY ÄR redan avstängd i ett år i Frankrike efter ett annat positivt dopningsfa­ll (hästen Lover Face) från förra sommaren i Cabourg, även det gällande kobolt. Souloy får inte beträda en travbana under sin avstängnin­g som trädde i kraft i januari. Men den franske travtränar­en kör dock vidare, i stort sett som vanligt, nu med sin svåger Philippe Billard som licensinne­havare.

– Det har varit provoceran­de att hans svåger använt material med ”fabrice Souloy” tryckt. Men i Sverige och Norge finns det sedan en tid ett förbud mot så kallade målvakter för dopningsav­stängda, och det är en sak vi för även i UET.

Souloy har hela tiden nekat till brott.

 ?? Bild: FRIDA WINTER ?? HÅRT STRAFF. Den franske travtränar­en Fabrice Souloy får en 15 år lång avstängnin­g.
Bild: FRIDA WINTER HÅRT STRAFF. Den franske travtränar­en Fabrice Souloy får en 15 år lång avstängnin­g.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden