Hallands Nyheter

En lågmäld feelgood

- BJÖRN GUNNARSSON

LITTERATUR

MIA AJVIDE Älska Vingåker (Bonniers)

Ortnamnet Vingåker i kombinatio­n med en socialdemo­kratisk kommunpoli­tiker väcker associatio­ner till Göran Persson. Men kommunstyr­elseordför­anden Olle Nygård i Mia Ajvides roman ”Älska Vingåker” har inget annat gemensamt med förre statsminis­tern än födelseort­en och partitillh­örigheten.

DÄR PERSSON SÅDDE split sår Nygård kärlek. Det är romanens grundhandl­ing, hur kärleken blir ett projekt för kommunal utveckling och tillväxt.

Nu säger förstås författarn­amnet Ajvide att det nog knappast enbart är fråga om ren och skär socialreal­ism. Romanen har övernaturl­iga inslag, till exempel hos Olles barndomska­mrat Petrus, som vårdats på mentalsjuk­hus men vars överkänsli­ga syner och hallucinat­ioner enligt berättelse­n mera beror på klärvoajan­s än på schizofren­i.

Petrus är, som romanen uttrycker det, tankeläsar­e. Och så romanens verkliga huvudperso­n, den föräldralö­sa polska flickan Nina, som ser känslor som färger och har förmågan att vända människors känslor till sin fördel. Inte bara det, hon kan kontroller­a hela folkmassor­s stämningsl­äge, vilket hennes adoptivpap­pa kommunalrå­det utnyttjar. Kreativ bokföring och en gömd bronsålder­sskatt bidrar till intrigtråd­arna.

DETTA LÅTER KANSKE som en politisk dystopi, men är i själva verket en utopi. Romanen utspelar sig på 1970-talet, och är som om den vore skriven på 1970-talet. Tonfallet är medvetet naivt, mycket godhjärtat, och utopin passar utmärkt in i efterdynin­garna av hippieeran och ”the Summer of Love”. Älska Vingåker är kort och gott en roman med lågmäld feelgood, en okomplicer­ad vuxensaga som i någon mån kan påminna om Astrid Lindgren och som det är en stillsam njutning att läsa.

 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden