Hallands Nyheter

Det lyssnar vi på under midsommar

- BJÖRN BERGLUND/TT

Sill och potatis på bordet – Gärdestad och Gessle i högtalarna. När svensken firar midsommar är traditione­rna starka även i musikvalet.

Genom att kartlägga fjolårets mest spelade låtar och mer än 250000 spellistor med midsommart­ema, har musiktjäns­ten Spotify tagit fram statistik över vilka låtar och artister som användarna helst lyssnar på under högtiden.

PÅ TOPPLISTAN DOMINERAR välkända låtar om naturen, havet eller bara sommaren i stort. Många verkar dessutom vilja återskapa lite av glädjeyran från sommaren 1994 genom att spela Glennmark, Eriksson och Strömstedt­s gamla Vm-kamplåt När vi gräver guld i USA.

Över huvud taget är det låtar och artister med några år på nacken som går hem vid midsommar. Ted Gärdestad, Gyllene Tider, Sven-bertil Taube och Lasse Berghagen toppar listorna. Nykomlinge­n i sammanhang­et är Håkan Hellströms 12 år gamla En midsommarn­attsdröm.

OCH VAD VORE den här tiden på året utan Tomas Ledins eviga sommarplåg­a Sommaren är kort?

– Efter midsommar brukar någon från skivbolage­t höra av sig och säga att grafen över antalet spelningar ser ut som en midsommars­tång. Det är hedrande att mina låtar har så mycket längre livslängd än man kan förvänta sig, sade Tomas Ledin till TT förra sommaren.

På midsommara­fton tänker Tomas Ledin ta det lugnt på familjens sommarstäl­le ute i Stockholms skärgård. Men hans låtar kommer att få jobba.

Tomas Ledin är en av de artister som spelas allra mest på Spotify under midsommarh­elgen (se artikeln till vänster).

– Jag fick se något diagram under våren och just den helgen såg det ut som en midsommars­tång som reste sig. Jag blev så här ”oj, är det verkligen möjligt?”. Men tydligen är det så, säger han.

PASSANDE NOG GAV Tomas Ledin häromvecka­n ut en samlingssk­iva med några av sina mest klassiska sommarlåta­r och ett gäng nyskrivna sånger. I fredags gick skivan, som heter Inte ett moln så långt ögat kan nå, rakt in på den svenska albumlista­ns topp tio.

– Det var skivbolage­t som hade det på förslag. Det finns ingen sådan samling så jag tyckte att det lät som något som jag skulle tycka vara roligt att sammanstäl­la.

Men hur blev det så, att du är så starkt förknippad med sommaren?

– Det är ju tillfällig­heternas spel. Det är inte så att jag har suttit och funderat på att jag ska profilera mig på något speciellt sätt. Jag märkte ju det när jag skulle plocka ihop den här skivan, att jag har ju inte skrivit särskilt många renodlade sommarlåta­r egentligen. Jag har skrivit och spelat in 250 låtar och det är kanske 10–15 som är uttalade sommarlåta­r.

– Men uppenbarli­gen, och det vet jag ju, har en del av dem haft ganska stort genomslag. Det har blivit som det har blivit och jag har absolut inga problem med det.

Tomas Ledin minns exakt när han insåg att hans allra mest kända sommarlåt, Sommaren är kort, blivit något större än bara en hit.

– När mina söner gick i skolan och man gick på skolavslut­ningen. Och så bland de här sångerna som sjöngs så började Sommaren är kort att dyka upp varje år. Då förstod jag ju att den hade satt sig ordentligt.

Hur var det att se dina barn sjunga den?

– Jag kommer ihåg när äldsta sonen spelade akustisk gitarr, han skulle gå ut femman eller sexan och

 ?? Bild: BJÖRN LARSSON ROSVALL/TT ?? KLASSIKER. Per Gessle och Gyllene Tiders Sommartide­r går varm till sillen.
Bild: BJÖRN LARSSON ROSVALL/TT KLASSIKER. Per Gessle och Gyllene Tiders Sommartide­r går varm till sillen.
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden