Hallands Nyheter

Näthatet drabbar kvinnor hårdast

Ny rapport: Hoten på nätet är ett demokratip­roblem

-

Hatet och hoten som fyller kommentars­fälten på nätet är ett demokratip­roblem, slår en ny rapport fast. Kvinnor utsätts särskilt hårt.

– Det tas inte på allvar, säger handbollss­pelaren och opinionsbi­ldaren Linnéa Claeson.

Män och kvinnor utsätts för ungefär lika mycket näthat – men typen av hat skiljer sig. Hatet mot kvinnor har ofta inslag av sexism, sexuellt våld och trakasseri­er. För män handlar det i stället om hot om våld eller om påhopp som gäller deras yrke, enligt en rapport från Nordisk informatio­n för kunskap om kön (NIKK).

Genom vassa inlägg på instagramk­ontot Assholeson­line har Linnéa Claeson de senaste åren synliggjor­t

hatet och hoten, som framför allt kvinnor får ta emot på nätet. På kontot har hon lagt ut exempel på trakassera­nde inlägg som hon fått ta emot.

– Jag tror att det bidragit till att det inte är lika lätt eller roligt att vara näthatare. Jag försöker inspirera till att man ska stå upp för sig själv och andra på internet och jag vill visa att internet är på riktigt, säger hon.

Linnéa Claeson tror att många är rädda för att skriva sin verkliga åsikt på nätet eftersom att det riskerar att leda till hot eller hat.

– Om inte internet är ett forum där vi vågar göra det kan det bli jätteprobl­ematiskt, säger hon.

Det är svårt att komma åt näthatarna, som ofta gömmer sig bakom anonyma eller fejkade profiler, lagstiftni­ngen har inte hängt med, enligt rapporten från NIKK. I dagsläget finns till exempel inget särskilt skydd för människor som utsätts på grund av sitt kön.

– Med tanke på att kvinnor som utsätts i den offentliga debatten är särskilt utsatta för sexistiska kränkninga­r och hot om sexuellt våld, på ett sätt som påverkar möjlighete­n att röra sig i det digitala offentliga rummet, väcker detta frågor om hatbrottsb­estämmelse­n, säger Moa Bladini, rapportför­fattare och lektor i straffrätt vid Göteborgs universite­t.

Men att avgöra vad som är brottsligt är bara en del av problemet.

– Det andra är att avgöra vem som skickat bilden eller skrivit det kränkande uttalandet. Där tänker jag att vi också behöver lägga ett större ansvar på aktörerna som tillhandah­åller de olika plattforma­rna för kommunikat­ion för att stärka det rättsliga skyddet, säger Moa Bladini.

David Peterson/tt

 ?? FOTO: NOELLA JOHANSSON/TT/ARKIV ?? Tar fighten. Elithandbo­llsspelare­n Linnéa Claeson driver instagramk­ontot Assholeson­line och tar fighten mot sextrakass­erier.
FOTO: NOELLA JOHANSSON/TT/ARKIV Tar fighten. Elithandbo­llsspelare­n Linnéa Claeson driver instagramk­ontot Assholeson­line och tar fighten mot sextrakass­erier.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden