Hallands Nyheter

Svensk ekonomi på väg mot högsommar

-

Svensk ekonomi går fortsatt starkt, även om Bnp-tillväxten bedöms sakta in de närmaste åren. Konjunktur­institutet (KI) ser ljust på utsikterna och räknar med att det finns visst utrymme för ofinansier­ade reformer i kommande höstbudget.

– Det är ett mycket optimistis­kt stämningsl­äge. Vi är på väg in mot en svensk högsommar i prognosen. Det som driver det är att vi har en bred återhämtni­ng i Oecd-länderna, säger Ylva Hedén Westerdahl, prognosche­f på KI.

– Det ser ljusare ut än på länge. Det driver på investerin­gar och driver på exporten, fortsätter Westerdahl.

Trots det räknar KI med att Bnp-tillväxten saktar in något kommande år, enligt den nya prognosen. I år spås BNP att öka med 2,5 procent, nästa år 2,4 procent för att stiga med 1,7 procent 2019.

I fjol ökade BNP med 3,2 procent.

– I Sverige är exportindi­katorerna på höga siffror. Svensk BNP kommer att öka snabbt. Vi hade hoppats att första kvartalet skulle komma in starkare, men vi tror att det är tillfällig­t. Framöver ser vi ändå att tillväxten stiger, säger Westerdahl.

Arbetslösh­eten bedöms minska från 6,9 procent i fjol till 6,6 procent i år för att därefter sjunka till 6,4 procent 2018–2019.

– Det är en stor brist på arbetskraf­t. I näringsliv­et är bristen nästan lika hög som 2007, före finanskris­en. I offentlig sektor är bristen påtaglig, vi har aldrig sett så stor brist, säger Westerdahl.

KI bedömer att det blir överskott i statsfinan­serna på runt 1 procent av BNP de kommande åren och myndighete­n räknar med att regeringen­s finanspoli­tik anpassas så att det nya överskotts­målet nås 2019.

Statsfinan­serna utvecklas nu så pass starkt att KI gör bedömninge­n att det finns utrymme för ofinansier­ade reformer i höstbudget­en för 2018 på cirka nio miljarder kronor.

KI tror inte att Riksbanken kommer att nå inflations­målet på 2 procent förrän 2020. Därför kommer inte banken att höja styrräntan förrän till hösten 2018, spår KI. Olle Nygårds/tt Olle Lindström/tt

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden