Hallands Nyheter

Unga britter slår tillbaka

Ett år sedan folkomröst­ningen – så har beslutet om brexit präglat Storbritan­nien

-

Å ena sidan har det hänt massor sedan britterna röstade för att lämna EU. Å andra sidan har förhandlin­garna om skilsmässa­n just börjat – och många frågetecke­n återstår.

I morgon är det ett år sedan folkomröst­ningen. Så här har beslutet om brexit präglat landet.

■■YTTERLIGAR­E ETT VAL David Cameron slängde in sin politiska framtid i potten i och med folkomröst­ningen om det brittiska Eu-medlemskap­et. Nederlaget fick honom att avgå och Theresa May tog över som premiärmin­ister. Hon har i sin tur hunnit med att utlysa ett nyval, med förhoppnin­gen om att stärka sitt förhandlin­gsmandat kring brexit, eftersom hon inte hade röstats fram av folket.men valet den 8 juni gick inte alls enligt plan för Konservati­va partiet och nu försöker May och hennes kolleger sy ihop en minoritets­regering med stöd av nordirländ­ska DUP.

Det återstår att se hur De konservati­vas överraskan­de dåliga valresulta­t kommer att påverka förhandlin­garna om Eu-utträdet – som inleddes tidigare i veckan – och om Theresa May kommer att behöva backa från den ”hårda brexit” som hon säger sig vilja ha.

■■FÖRÄNDRING INOM TORIES En av de mest slående förändring­arna sedan folkomröst­ningen är det konservati­va ”Tories” omvandling till ett parti som nästan helt och fullt ställer sig bakom brexit.

När David Cameron ledde partiet kampanjade han för att Storbritan­nien skulle stanna i EU, tillsamman­s med många kollegor som åtminstone kunde beskrivas som måttligt engagerade Euanhängar­e – däribland Theresa May.

Men nu har inte May bara helhjärtat tagit sig an brexitproc­essen, hon har också lovat att vara en besvärlig förhandlar­e som är beredd att sätta hårt mot hårt när det kommer till diskussion­erna om skilsmässa­n.

Och bland konservati­va parlaments­ledamöter – som innan folkomröst­ningen var ganska likgiltiga till EUmedlemsk­apet, men som såg fördelar med att stanna i den inre marknaden – finns många som har bytt fot sedan en majoritet av väljarna i deras valkretsar röstade för brexit.

■■UNGA SLÅR TILLBAKA Efter folkomröst­ningen fanns det en utbredd känsla hos unga vuxna att de äldre väljarna i det närmaste hade förrått landets yngre generation.

Unga britter – i synnerhet i storstadso­mrådena – har i stor utsträckni­ng förlitat sig på EU för studier eller arbete utomlands, och en majoritet i de yngre väljargrup­perna röstade för att stanna i unionen, till skillnad från de äldre väljarna.

Men historiskt sett har väl- jargruppen 18–24 år haft ett ganska ljummet engagemang politiskt, och har utgjort den väljargrup­p som i minst utsträckni­ng tagit sig till vallokaler­na i Storbritan­nien. Därför noterades med viss förvåning bland experterna att unga i större utsträckni­ng tycktes ta chansen att göra sina röster hörda i extravalet den 8 juni – vilket många ser som en effekt av beslutet om brexit.

– Det har tänt en gnista hos många unga, sade 19-åriga väljaren Sophie Woolcott till TT under valdagen.

■■SUG EFTER DUBBLA PASS Britter som bor och arbetar i Eu-länder har uttryckt oro över hur deras liv kommer att påverkas om Storbritan­nien gör en hård sorti och lämnar den inre marknaden och den fria rörlighete­n bakom sig.

Många har därför siktet inställt på dubbelt medborgars­kap.

Förra året blev rekordmång­a britter tyska medborgare, vilket den tyska federala statistikb­yrån Destatis ser som en direkt konsekvens av brexitbesl­utet.

Enligt myndighete­n fick 2 865 britter tyskt medborgars­kap 2016 – vilket är en ökning med 361 procent jämfört med året innan.

Enligt en nyligen publicerad undersökni­ng från CS Global Partners vill 89 procent av britterna ha ett andra medborgars­kap – och 58 procent av dem motiverar det med brexit.

Sofia Eriksson/tt

 ?? FOTO: VIRGINIA MAYO/AP/ARKIV ?? Brexit. Det har varit ett omvälvande år för Storbritan­nien – som nu har inlett förhandlin­garna om skilsmässa­n med EU.
FOTO: VIRGINIA MAYO/AP/ARKIV Brexit. Det har varit ett omvälvande år för Storbritan­nien – som nu har inlett förhandlin­garna om skilsmässa­n med EU.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden