Hallands Nyheter

Hundar på menyn på kritiserad festival

-

Den ökända hundätarfe­stivalen har slagit upp portarna i den kinesiska staden Yulin – trots rykten om att myndighete­rna skulle förbjuda den kritiserad­e försäljnin­gen av hundkött.

Yulin förvandlas varje år till ett slagfält mellan restaurang­ägare och djurrättsa­ktivister. Kritikerna hävdar att många av hundarna som hamnar på festivalme­nyerna är stulna husdjur som transporte­ras långt i trånga burar och kokas levande. Försäljarn­a hävdar i sin tur att hun- darna dödas på ett humant sätt.

Inför årets festival rapportera­des att myndighete­rna skulle förbjuda försäljnin­gen av hundkött, men det slutade enligt djurrättsg­rupper i en kompromiss som innebär att varje restaurang­stånd bara får sälja två hundar vardera.

När festivalen slog upp portarna i går fanns många poliser på plats utanför Nanqiaomar­knaden där döda hundar låg uppradade i väntan på att hamna i grytorna.

– Trots att det inte tycks finnas något förbud mot hundkött, verkar festivalen vara mindre i år, med färre hundar som förlorar sina liv till den här grymma industrin, säger Irene Feng från Animals Asia till nyhetsbyrå­n AFP.

Tidigare har boende i Yulin sagt att all uppmärksam­het kring festivalen fått försäljnin­gen av hundkött att rusa i höjden. I staden äts hundar året runt, precis som i många andra delar av södra Kina.

Sofia Eriksson/tt

 ?? FOTO: BECKY DAVID/AP ?? Döda hundar har radats upp på Nanqiaomar­knaden i Yulin i södra Kina.
FOTO: BECKY DAVID/AP Döda hundar har radats upp på Nanqiaomar­knaden i Yulin i södra Kina.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden