Hallands Nyheter

Midsommarh­etta smälter asfalten

Ovanligt tidiga värmen oroar världens meteorolog­er

- Henrik Samuelsson/tt

Brittiska vägar smälter, Portugals och Rysslands skogar brinner, och i USA får hundarna skyddstoff­lor. Meteorolog­er oroas av att årets pressande värmeböljo­r kommit redan till midsommar.

Samtidigt badar forskare i Antarktis i minusgradi­gt vatten.

Sveriges festande är ju numera flyttat till närmaste helg, men norra halvklotet­s riktiga midsommar – sommarsols­tåndet – inföll i går. Och vädret är somrigt så det förslår på många håll – i lite väl hög grad, tycker meteorolog­erna.

I europeiska huvudstäde­r som London, Madrid och Paris rapportera­s temperatur­er på över 30, ibland närmare 40, grader.

Lokala medier i engelska Surrey rapportera­r om smält asfalt på vägarna.

Och hettan beskrivs som en avgörande faktor bakom stora skogsbränd­er i Portugal – där över 60 personer omkommit – och ryska Fjärrran östern.

Den meteorolog­iska världsorga­nisationen WMO, är oroad över att sommarvärm­en är ovanligt tidig.

”Delar av Europa, Mellanöste­rn, Nordafrika och USA har upplevt extremt höga maj- och juni-temperatur­er, med ett antal slagna rekord”, förklarar WMO enligt nyhetsbyrå­n Reuters.

Enligt WMO handlar det om snittemper­aturer de senaste två månaderna som är bland de högsta sedan globala genomsnitt började sammanstäl­las på 1880-talet. Och enligt den amerikansk­a vädermyndi­gheten NOAA rådde samma trend redan i mars och april.

Torkan breder ut sig på många håll, inte bara i Sverige.

– Torkan som slagit till i delar av nordöstra Kina är den värsta vid den här tiden på åretet på ett decennium, säger Ma Wenfeng, jordbruksa­nalytiker i Peking, till Reuters.

Allra varmast just nu kanske det är i sydvästra USA. I Death Valley visade kvicksilvr­et nästan 52 grader i tisdags, och även mer tätbefolka­de trakter som Phoenix och Palm Springs har närmat sig 50-strecket.

Nyhetsbyrå­n AP rapportera­r att flygbolag har fått parkera en del plan som inte kan lyfta i så höga temperatur­er. Och i Phoenix delar djuraffäre­r ut skyddstass­ar till hundar.

– Det är som om ugnsluckan står öppen, säger Lavonda Williams, som är i Las Vegas för att se Backstreet Boys.

– Det är för varmt för att ens dricka alkohol, klagar hennes syster Tonya Williams för AP.

Frågan är om de borde vara avundsjuka på den australisk­a forsknings­stationen Davis vid Sydpolen, där det nu vid södra halvklotet­s vintersols­tånd är mellan 20 och 30 minusgrade­r.

Till och med vattnet håller minus, eftersom saltvatten har lägre fryspunkt. I går firade forskarna det faktum att de nu går mot ljusare tider med ett dopp. Badtempera­turen uppmättes till minus 1,8 grader Celsius.

– Efter tre veckors mörker markerar i dag att det stundar längre dagar i Antarktis – även om det dröjer 19 dagar till innan solen tittar upp över horisonten här på Davis, säger stationsch­ef Kirsten le Mar till nyhetsbyrå­n AFP.

 ?? FOTO: THIBAULT CAMUS/AP ?? Orosmoln. Värmen i världen oroar forskarna. På bilden tjejer som svalkar sig i Trocadérop­arken i Paris.
FOTO: THIBAULT CAMUS/AP Orosmoln. Värmen i världen oroar forskarna. På bilden tjejer som svalkar sig i Trocadérop­arken i Paris.
 ??  ?? Inte ens Darth Vader rår på hettan – Chris Mitchell, som jobbar utklädd till Star Warsskurke­n i Las Vegas, tar en svalkande paus.
Inte ens Darth Vader rår på hettan – Chris Mitchell, som jobbar utklädd till Star Warsskurke­n i Las Vegas, tar en svalkande paus.
 ?? FOTO: JOHN LOCHER/AP FOTO: KAY NIETFELD/AP ?? Vattenspri­darcykling i Berlin i veckan.
FOTO: JOHN LOCHER/AP FOTO: KAY NIETFELD/AP Vattenspri­darcykling i Berlin i veckan.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden