Hallands Nyheter

HN listar några av de platser i Falkenberg och Varberg där du kan fira med blommor i håret.

- Simon Carlsson 010-471 53 27 ∙ simon.carlsson@hn.se

”Mycket man äter är antingen nyttigt eller gott, men jordgubbar har båda delar” KLAS ERIKSSON

Långås Bär

I stora delar av Sverige är det brist på svenska jordgubbar. Men hallänning­arna kan vara lugna. – Våra fasta butiker kommer vi klara av utan problem, säger Kenneth Andersson på Vareborgs bärodling.

Midsommarv­eckan innebär bråda dagar för många, inte minst för jordgubbso­dlarna. Det gäller att hålla sig uppdaterad om hur vädret ska bli.

– Det kändes inte bra när det var risk för 20 millimeter regn på torsdagen (läs i dag). Men nu ser det inte ut att bli något alls, säger Kenneth Andersson. Hur många sidor följer du vädret på?

– Jag kollar på tre stycken regelbunde­t, danskarna (DMI) brukar ha mest rätt.

Håller sig regnet borta är vädret riktigt bra för jordgubbar­na under veckan.

– Många tror att det är bra med jättemycke­t sol, men 30 grader varmt hade varit en katastrof. Det är bra väder som det är nu, nästan perfekt, säger Klas Eriksson på Långås bär.

Hallänning­arna ska heller inte behöva känna någon oro över att inte få några svenska jordgubbar på midsommarb­ordet.

– Här ser det bra ut, men det är brist i stora delar av Sverige. Både i Stockholm och i Göteborg har de problem att få tag i svenska jordgubbar. Vi har telefonmöt­en med

odlargrupp­en en gång i veckan och vi bedömde att de svenska gubbarna skulle räcka, men så blir det nog inte, säger Kenneth Andersson.

BRISTEN NORRUT GÖR att grossister­na söker sig till halländska odlare. Men första prioritet har de ”vanliga” kunderna.

– Oavsett vad som händer går våra fasta kunder alltid först och de butikerna kommer vi klara av utan problem, säger Kenneth Andersson.

På Långås bär känner man sig också trygga med att lösa situatione­n.

– Vi har bär, om det kommer räcka vet jag inte men jag tror det,

jordgubbso­dlare

säger Klas Eriksson.

Hittills har priset för en liter halländska gubbar legat mellan 40-50 kronor och någon prissänkni­ng blir det nog inte tal om innan midsommar.

– Jag gissar att det hamnar runt 45-50 kronor, säger Klas Eriksson som vill slå ett slag för jordgubben.

– Passa på och ät, svenska jordgubbar är både gott och nyttigt. Mycket man äter är antingen nyttigt eller gott, men jordgubbar har båda delar, säger Eriksson.

SJÄLVPLOCK­NINGEN PÅ VAREBORG har inte dragit i gång än utan det dröjer till nästa vecka då det också är dags för jordgubben­s dag. Det är en hektisk period för Kenneth Andersson.

– Det är ju otroligt kul det här, men jag brukar passa på att njuta lite efter den här helgen. Då är det ett helt år till nästa midsommar, säger han.

”Här ser det bra ut, men det är brist i stora delar av Sverige”

KENNETH ANDERSSON

 ??  ??
 ??  ?? GOA GUBBAR. Armend Qmega är plockchef på Vareborgs bärodling och en av fyra heltidsans­tällda. Midsommarv­eckan
GOA GUBBAR. Armend Qmega är plockchef på Vareborgs bärodling och en av fyra heltidsans­tällda. Midsommarv­eckan
 ?? Bild: ANNIKA KARLBOM Bild: ANNIKA KARLBOM ?? plockar man från tidig morgon till sen kväll. RÖTT OCH RÄTT. Svenskar äter 30 miljoner liter jordgubbar om året, men enligt Klas Eriksson på Långås bär är det både gott och nyttigt.
Bild: ANNIKA KARLBOM Bild: ANNIKA KARLBOM plockar man från tidig morgon till sen kväll. RÖTT OCH RÄTT. Svenskar äter 30 miljoner liter jordgubbar om året, men enligt Klas Eriksson på Långås bär är det både gott och nyttigt.
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden