Hallands Nyheter

Hamnen i Varberg går bättre än väntat. Vinstprogn­osen har skruvats upp. Södras utbyggnad är en bidragande orsak.

- Fredrik Larsson 010-471 53 67 ∙ fredrik.larsson@hn.se

Hallands Hamnar AB har skruvat upp vinstprogn­osen för Varbergs hamn till 5,2 miljoner för 2017. – Det är en jättestark konjunktur på alla godsslagen, säger vd Björn Alvengrip.

Grundkonce­ptet för hamnen i Varberg är att vara den stora skogshamne­n.

Till Varberg kommer det därför endast tvåcontain­eranlöp i veckan, större delen av containerv­erksamhete­n är koncentrer­ad till Halmstad.

– Varberg ska hålla sig till sitt grundupplä­gg och det blir ännu tydligare nu när Södra har expanderat, säger Björn Alvengrip. Han fortsätter: – Det påverkar oss positivt att Södra har kommit igång med sitt Södra Cell 2.0. Det innebär att vi har världens fjärde största massafabri­k som kund.

– Det gör att vi får väldigt stora volymer och det börjar märkas väldigt tydligt i Varbergs hamn.

SENASTE ÅREN HAR hamnen haft rekordnivå­er när det gäller sågade trävaror.

Den magiska gränsen på en miljon kubkikmete­r sågade trävaror på årsbasis har varit nära.

– Men det tror jag att vi passerar i år, säger Björn Alvengrip.

FÖRSTA VINSTPROGN­OSEN LÅG på 3,7 miljoner kronor, nu justeras den upp till 5,2 miljoner. Men frågan är om det stannar där.

– Det är möjligt, med tanke på den starka konjunktur som vi har, att vi får skruva upp prognosen ytterligar­e längre fram i höst, säger Björn Alvengrip, som nöjt kan konstatera att det går ganska bra för Hallands Hamnar och inte minst hamnen i Varberg.

Drar ni fördel av hamnkonfli­kten i Göteborg?

– Nej, vi har ungefär samma volym i Halmstad som vi hade förra året på containers­idan.

Vad kommer ni att använda vinstpenga­rna till?

– Vi försöker att investera i vår anläggning och det ska byggas en ny hamn i Varberg för hundratals miljoner.

– I Varberg är kommunen väldigt intressera­d av att bolagen tar stora delar av investerin­garna för övrigt. Så vi plöjer ner pengarna i anläggning­en så att den blir ännu bättre, säger Björn Alvengrip.

”Det påverkar oss positivt att Södra har kommit igång med sitt Södra Cell 2.0. Det innebär att vi har världens fjärde största massafabri­k som kund” BJÖRN ALVENGRIP vd Hallands Hamnar

 ?? Bild: FREDRIK LARSSON ?? DET GÅR BRA NU. Det konstatera­r Björn Alvengrip, vd på Hallands Hamnar, som har skruvat upp vinstprogn­osen.
Bild: FREDRIK LARSSON DET GÅR BRA NU. Det konstatera­r Björn Alvengrip, vd på Hallands Hamnar, som har skruvat upp vinstprogn­osen.
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden