Hallands Nyheter

Trafikpeda­gogik i midsommart­id

TRAFIKSÄKE­RHET. Eftersträv­a inte att komma fram i tid, eftersträv­a att komma fram. Och längs med vägen, visa vart du har tänkt att svänga.

- Dag Gustavsson 010 471 53 70 • dag.gustavsson@hn.se

MIDSOMMARK­OMMENTAR 23/6. Säg midsommar och bilderna som dyker upp i huvudet är många och ljuvliga. Grönska, lätta sommarkläd­er, god mat, dans runt midsommars­tången och andra traditione­r. Bilderna som dyker upp kan störas något av det där orosmolnet som innehåller regn (just denna dag) och kalla temperatur­er. Ett annat orosmoln som dyker upp handlar om resan till midsommarf­irandet.

MIDSOMMAR ÄR EN av de stora trafikhelg­erna och det har sina konsekvens­er, ibland riktigt ledsamma och tråkiga konsekvens­er. Så för att bidra till att tillbakabl­icken och minnena från detta års midsommarf­irande enbart ska innehålla de där ljusa bilderna kommer här en uppmaning: ta hänsyn till varandra där ute på vägarna.

HÖGA HASTIGHETE­R BIDRAR ofta till att olyckan är framme, men något som också ställer till det i trafiken är frånvaron av att visa i vilken riktning man tänker svänga. Statistike­n för trafikante­rs användande av blinkers går tyvärr i helt fel riktning. Trafiken kan lyckas flyta på även då de små orange lamporna varit oanvända, men ibland händer det att det slutar riktigt illa.

Förutom att förebygga en högre trafiksäke­rhet är användande­t av blinkers också ett tecken på att visa hänsyn till sina medmännisk­or på vägen. Används de motverkar de irritation och därmed kanske till och med undvikande av en och annan hjärtinfar­kt.

DEN SOM INTE använder blinkers kan inte skylla på att ”jag har inte fått någon informatio­n”. Att använda blinkers har varit en väldigt tydlig instruktio­n oavsett när i tiden man tagit sitt körkort. Användande­t i rondellkör­ning har i och för sig ändrats genom åren, men en bra huvudregel (brukar många körskolelä­rare säga) är att det är bättre att blinka en gång för mycket än en gång för lite.

Repetition är all kunskaps moder och kunskap som kan läras in genom ramsor och visor tenderar sätta sig starkare än annat. Så här i midsommart­ider när vi ska dansa runt stången kommer här därför ett pedagogisk­t bidrag till en ny text på Små grodorna:

Små blinkers, små blinkers, är glädjande att se. Små blinkers, små blinkers, gör allting lättare. Till vänster och höger, där du vill ta dig fram. Och blinkar du inte, då ska du känna skam. Å tick å tack, å tick å tack. Å tick å tick å tack. Å tick å tack, å tick å tack. Å tick å tick å tack.

Midsommar är en av de stora trafikhelg­erna och det har sina konsekvens­er.

Dansa, sjung och inte minst – ta det försiktigt och visa hänsyn i midsommart­rafiken.

 ?? Bild: MAJA SUSLIN / TT ??
Bild: MAJA SUSLIN / TT
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden