Hallands Nyheter

En utredning till: Suck – inte nu igen!

TÅGKAOS. Kabelbrand dagen innan midsommara­fton kan handla om maximal otur. Men när det gäller den svenska järnvägen liknar det tyvärr mer regel än undantag.

- Dag Gustavsson 010 471 53 70 • dag.gustavsson@hn.se

LEDARE 26/6. Precis lagom till en av de största resehelger­na under året drabbas järnvägen ännu en gång av det vi i svenska mått kallar kaos. Tack och lov handlar det då inte om krigstills­tånd och rapportera­de dödsfall, men åtskilliga tågavgånga­r som ställs in och människor som väntar i timtal på att hinna fram till sitt midsommarf­irande är likväl värt att uppmärksam­ma och kritisera.

Och ännu en gång blir svaret att händelsen ska utredas. Visst krävs det svar på vad som hände, men samtidigt är just svaret ”utredning” så vanligt upprepat när det gäller den svenska spårtrafik­en att ordet i sig snart kan ses som synonym till just svensk järnväg.

MED ALLA DE utredninga­r som tagits fram under senaste decenniet och alla politiska uttalanden om utlovad förbättrin­g så borde vi ha kommit längre.

Med underlag från alla de utredninga­r som finns och de uttalanden om vad som behöver göras vore det rimligt att vi istället för att ytterligar­e utreda snarare ska inreda järnvägen.

Inred järnvägen så att den uppfyller de säkerhetsk­rav och prestanda som regelverke­n kräver. Inred järnvägen så att den motsvarar användarna­s behov. Inred järnvägen så att den upplevs som trygg, pålitlig och det självklara valet.

SKA MAN SÖKA svaret på att vi fortfarand­e håller på att utreda istället för att inreda pekas det finger mot en svensk järnvägspo­litik som är allt för otydlig. Alla talar gärna om vikten av järnvägen, men det råder fortfarand­e osäkerhet om mål om vad den svenska järnvägen ska vara till för. Var ska godset gå? Var ska passagerar­na åka? Och hur kommer det egentligen bli med höghastigh­etssatning­arna; kommer de verkligen att bli av?

Det här är långsiktig­a och kostsamma investerin­gar och kan inte förändras från regering till regering. Det krävs en bred överenskom­melse som gäller för lång tid framöver.

DE UTHÅLLIGA PENDLARNA har trots tidtabelle­r som framstår som ”alternativ­a fakta” och trots det ena tågkaoset efter det andra fortsatt visa sin tro på tåget. Det är mer än hög tid för politiker och Trafikverk­et att besvara detta folkliga vägval innan tron övergår fullständi­g misstro.

”Allvarligt” säger infrastruk­turministe­r Anna Johansson om situatione­n som uppstod när trafiken i Sveriges viktigaste järnvägskn­ut stod still dagen innan midsommara­fton. Och visst är det allvarligt. För visst kan oturen vara framme och allting kan hända vid de mest olämpliga tillfällen. Men nu gäller det svensk järnväg och då känns det inte längre som otur. Det känns istället som – suck, inte nu igen!

 ?? Bild: TOMAS ONEBORG / SVD / TT ?? SUCK. Nog är det så här det känns varje gång tåget strular. Helt enkelt surt och lite uppgivet.
Bild: TOMAS ONEBORG / SVD / TT SUCK. Nog är det så här det känns varje gång tåget strular. Helt enkelt surt och lite uppgivet.
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden