Hallands Nyheter

Politikern­a cyniska i sin behandling av människor

- Bengt Eliasson (L) riksdagsle­damot Halland, funktionsh­inderpolit­isk talesperso­n Niclas Erlandsson (L) regionpoli­tiker, Falkenberg

ASSISTANS. Har man rätt att få hjälp att andas när halsen proppas igen med slem? Har man rätt att få hjälp att kunna få i sig näring, om man inte kan äta själv? Svaret borde självklart vara ja, men enligt regeringen är det inte så.

I FLERA ÅR har ansvarig minister Åsa Regnérs (S) budskap varit att antalet timmar som betalas av Försäkring­skassan för stöd åt dem med stora funktionsn­edsättning­ar ska minska. Lika länge har Liberalern­a, funktionsh­inderorgan­isationer m.fl. slagit larm om det djupt omänskliga i den hållningen som faktiskt drabbar t ex barn som inte kan andas själva, barn som behöver sondmatas, och deras familjer stenhårt.

Rekordmång­a får nu avslag på sina ansökninga­r om personlig assistans. Åsa Regnérs har i 2 ½ år suttit på åskådarbän­ken utan att ta initiativ till förbättrin­gar. Hennes svar är nu att säga att ”de här personerna behöver uppenbarli­gen hjälp. Kommunerna får ta ansvaret”enligt lagen ett statligt ansvar! Det går emot hela tanken med LSS.

DET ÄR I praktiken att begära att kommunerna ska överpröva Försäkring­skassans beslut, trots att de har samma lag att förhålla sig till. För att skyla över de egna misslyckan­dena tycks regeringen anse att kommunerna ska ta lagen i egna händer.

Det handlar ytterst om mänskliga rättighete­r. Det är de med de största behoven som nu får ta smällen av regeringen­s nedskärnin­gspolitik. Det är deras frihet och värdighet som förhandlas bort. Detta är ett cyniskt spel med människor. Detta spel är ovärdigt en välfärdsst­at.

 ?? Bild:: GORM KALLESTAD ?? DÅLIGA BESLUT. Människor som behöver assistans blir cyniskt behandlade tycker skribenten.
Bild:: GORM KALLESTAD DÅLIGA BESLUT. Människor som behöver assistans blir cyniskt behandlade tycker skribenten.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden