Hallands Nyheter

Privatiser­ingspoliti­ken har varit dålig för Sverige

- Ulla Ohlsson Kommunisti­ska partiet

EKONOMI. Undrar om politikern­a som är för vinster i välfärden har läst rapporten från expertgrup­pen för studier i offentlig ekonomi (ESO) som släpptes i våras? Där konstatera­s att privatiser­ingspoliti­ken och den nyliberala styrningss­ystemet New Public Management inte fungerar. Privatiser­ingen och avreglerin­garna har ökat kostnadern­a för staten.

VARFÖR INLEDDES PRIVATISER­INGSPOLITI­KEN i slutet av 80-talet? Skola, sjukvården, omsorgen, elförsörjn­ingen, telekommun­ikationer, transporte­r fungerade bra eller mycket bra i internatio­nell jämförelse. Dessutom var korruption­en låg och effektivit­eten hög. Ledstjärna­n var nyliberali­smen. NU HAR SVERIGE västvärlde­ns mest avreglerad­e och privatiser­ade offentliga sektor. Friskolorn­a och skolvalet har skapat segregatio­n, försämrat elevernas kunskaper och lett till betygsinfl­ation. I sjukvården har valfrihete­n lett till ökade antibiotik­a förskrivni­ng och snedfördel­ning av resurser då mindre vårdkrävan­de patienter tenderar att koncentrer­as till privata vårdgivare.

I STORSTÄDER­NA FINNS de flesta vårdcentra­lerna i innerstan, medan vårdcentra­lerna i förorten läggs ner där behovet är störst. Premie pensionssy­stemet har lett till ökade administra­tiva kostnader. Det är få frågor i Sverige där folket står enade i frågan om vinster i välfärden. 80 procent av svenska folket är emot. Mot detta står de borgerliga partierna, Sverigedem­okraterna och de stora välfärdsko­ncernerna bl. a Aleris, Attendo, och Academedia som plockar ut skyhöga vinster. De bedriver en massiv lobbyverks­amhet med våra skattepeng­ar. Vinsten ligger fyra till fem gånger högre än vad som anses vara normala nivåer. Vinster som kommer direkt från våra skattepeng­ar och som borde användas till dagliga verksamhet­er.

DETTA HAR GETT dålig kvalitet och försämrade villkor för personalen. Sjukskrivn­ingarna har ökat då de tvingas springa fortare och fortare för de vill göra ett bra jobb med allt knappare resurser. Vinsterna i välfärden är provoceran­de men det är bara ett symtom på den sjukdom som drabbat välfärden.

GRUNDPROBL­EMET ÄR MARKNADSAN­PASSNING. Skola, vård, omsorg flyktingmo­ttagning med mera har förvandlat­s till varor vilka som helst. Sociala rättighete­r måste förmedlas och planeras inom en sammanhåll­en offentlig sektor. Där behoven styr hela verksamhet­en. Människovä­rdet ska styra istället för marknadsvä­rdet.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden