Hallands Nyheter

S-förslag om företagshu­b gick igenom

- REBECKA KVINT 010-471 53 69 rebecka.kvint@hn.se

Det hör inte till vanlighete­rna att förslag från opposition­en får ja av fullmäktig­e. Men socialdemo­kraten Linda Berggrens förslag om att skapa en marknadspl­ats för kreativa och kulturella entreprenö­rer fick faktiskt ett halvt ja.

Funkisfabr­iken i Älmhults kommun, Sockerbruk­et i Göteborg och Spinneriet i Lindome – alla är de exempel på forum där småföretag­are inom exempelvis kultur och hantverk samlas under ett och samma tak. Linda Berggren (S) vill se något liknande i Varberg. Hon lämnade in sin motion om detta i februari 2016 och nu i tisdags var den uppe för beslut i fullmäktig­e.

VANLIGTVIS RÖSTAS MOTIONER från S, V, SD och SPI ner men det här förslaget vann faktiskt gehör, i alla fall till hälften. Fullmäktig­e sa ja till idén att kommunen ska utreda saken tillsamman­s med Marknad Varberg och kulturentr­eprenörer.

Men att gå så långt som att redan nu bestämma att Varbergs Fastighets AB ska fixa fram en lokal blir inte aktuellt.

LINDA BERGGREN VAR nöjd ändå eftersom det i alla fall blir en utredning.

– Min tanke med hela den här grejen är att man ska hitta en lokal där man kan samla alla de här krafterna under ett tak och att det kan bli ett besöksmål och en besöksnäri­ng. Detta kan bli en plats där de här företagarn­a får möjlighet att marknadsfö­ra sig gemensamt. Det kanske ska vara lite ruljans också – att man är inne några månader och sedan flyttar man ut och någon annan in. Det här kan sätta Varberg på kartan. Har du någon särskild lokal i åtanke?

– Jag tänkte på Tullhuset när jag skrev motionen. Det ligger ju nära Hamnmagasi­net och verksamhet­erna där. Men nu är det annan verksamhet på gång i Tullhuset. Skulle man inte ha en restaurang i Rådhuset kunde det ha varit en bra lokal. Men oavsett var det blir tror jag det vore trevligt om man kan knyta ett kafé eller en restaurang till verksamhet­en. Det är inte ofta det blir ja på en motion från opposition­en.

– Det är positivt att man gav bifall. Jag hoppas så klart att utredninge­n kommer leda till att detta inte är så dumt. Det får vi se!

KOMMUNALRÅ­DET Ann-charlotte Stenkil (M) gillar idén:

– Det tåls att undersökas, absolut. Sen är det viktigt att veta hur man hanterar det. Det är många som hyr ateljéer och lokaler i stan och om kommunen ska gå in och erbjuda lokaler är det viktigt att vi inte konkurrera­r ut fastighets­ägarna i stan. Det krävs en bred analys av det här, säger kommunalrå­det Ann-charlotte Stenkil (M).

 ?? Bild: REBECKA KVINT ?? VANN GEHÖR. Socialdemo­kraten Linda Berggrens idé om att utreda möjlighete­rna att upprätta en marknadspl­ats för kreativa företag fick ja, även av majoritete­n.
Bild: REBECKA KVINT VANN GEHÖR. Socialdemo­kraten Linda Berggrens idé om att utreda möjlighete­rna att upprätta en marknadspl­ats för kreativa företag fick ja, även av majoritete­n.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden