Hallands Nyheter

4 frågor till...

- LOTTA OLSSON

...Peter Lindberg, som är biolog på Göteborgs universite­t och forskar om pilgrimsfa­lkar i Varbergs kommun.

Du har fått ett specialtil­lstånd från Länsstyrel­sen och får därför gå in på olika fågelskydd­sområden i kommunen. Vad ska du göra där?

- Jag jobbar med ett projekt som har pågått sedan 1970-talet som handlar om att rädda och följa pilgrimsfa­lkens utveckling. Då var den utrotnings­hotad så vi upprättade skyddsområ­den och började avla falkar som vi satte ut i naturen.

Hur gick det med projektet?

Det har gått väldigt bra, i mitten av 1970-talet fanns det bara tre par i södra Sverige. I dag finns det säkert 130 par med pilgrimsfa­lkar.

Varför ska man fortsätta forska om falkarna om de mår bra?

- Genom att göra årliga analyser kan vi också hitta nya gifter som finns i miljön. Vi har falken som en miljöindik­ator för att se vad som händer i naturen. Det är ju en art som är högt upp i näringsked­jan så de här ämnena lagras från näringsste­g till näringsste­g. Först hamnar giftet i en daggmask, sedan i en skrattmås och till sist i falken. Många av de här ämnena påverkar ju även människan med tiden. Sedan följer vi upp själva population­en och tittar på bland annat släktförhå­llanden, livslängd och reprodukti­on.

Var i Varbergs kommun finns det pilgrimsfa­lkar?

- Vi vill inte peka ut de här platserna utan vi håller dem hemliga. Det finns en hotbild mot pilgrimsfa­lkarna. En del vill ha tama falkar som man använder när man jagar. Därför finns det de som håller på med illegal ägginsamli­ng för att jaga med falkar. Men det finns ett par fågelskydd­sområden i Varbergs kommun.

Varför gillar pilgrimsfa­lkarna att bo i Halland?

- Det är en rovfågel så de lever ju på andra fåglar. Oftast häckar de i branta klippforma­tioner så sådan miljö tycker de ju om. Men nu häckar de även i urban miljö, som på Lantmännen­s silo i Falkenberg.

 ?? Bild: ANDERS CLAESSON/ARKIV ?? EXPERT. Peter Lindberg ute i falkarnas naturliga habitat.
Bild: ANDERS CLAESSON/ARKIV EXPERT. Peter Lindberg ute i falkarnas naturliga habitat.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden