Hallands Nyheter

Ekonomin går knappt ihop

SOCIALT FÖRETAG: ANGELÄGEN VERKSAMHET HOTAS AV KONKURS

- HÅKAN BERGSTRÖM 010-471 52 67 hakan.bergstrom@hn.se

Falkenberg­s största sociala företag, ”En trappa upp”, har ekonomiska svårighete­r, så allvarliga att styrelsele­damoten Lena Carlbom talar om ett överhängan­de konkurshot.

– Det bästa arbete jag haft. Här får man växa in i jobbet och arbeta i egen takt, säger Madelene Tibell.

Hon jobbade tidigare på Gekås, men hamnade i djupaste utmattning. Två års sjukskrivn­ing, med en känsla av ångestfyll­d isolering. Men med hjälp av ”En trappa upp” har hon hittat tillbaka till arbete.

– Jag arbetar här på kontoret, tar bland annat emot beställnin­gar från en förening som vi hjälper med leveranser. Jag har hoppat in på kaféerna, när det saknas personal, och jobbar också i en butik vissa dagar, säger Madelene.

URBAN KARLSSON HAR arbetat 3,5 år på företaget. Han gick arbetslös en tid efter att ha förlorat jobbet som kanslist på en idrottsför­ening – och tog klivet in på arbetsmark­naden igen tack vare anställnin­gen hos ”En trappa upp”.

– Alla har vi våra ryggsäckar av problem. Det får man finna sig i och acceptera, säger han om sin arbetsplat­s som tar hänsyn till var och ens förutsättn­ingar.

Just nu är han helt sysselsatt inom företagets multiservi­ce, som bland annat erbjuder trädgårdst­jänster som gräsklippn­ing.

DE ARBETSINTE­GRERANDE sociala företagen (ASF) är en rörelse som vuxit. Företagen drivs ofta som kooperativ med syftet att anställa personer som av olika skäl, till exempel psykisk ohälsa, står långt ifrån den ordinarie arbetsmark­naden. De sociala företagen säljer varor och tjänster, på affärsmäss­ig grund, men deras ekonomi bygger även på att till exempel arbetsförm­edlingen och försäkring­skassan ger ett visst stöd till lönerna.

– NU ÄR vi 27 anställda och lika många är inne på olika praktiker. Vi betalar avtalsenli­ga löner som successivt höjs. Därmed ökar gapet till vad som ges som mest i lönestöd, konstatera­r styrelsele­damoten Lena Carlbom om ett ekonomiskt dilemma i företaget som knappt går runt.

– Vi har en halv miljon kronor i lönekostna­der per månad och ungefär hälften täcks av lönestöd i

olika former, tillägger hon.

Sociala företag finns ofta i verksamhet­er som allmänt har svårt med lönsamhete­n, som när ”En trappa upp” nu driver kaféer på Falkhallen, gymnasiesk­olan och på Falkenberg­s och Varbergs museer.

LENA CARLBOM EFTERLYSER ett tydligare ekonomiskt stöd från kommunen, genom köp av tjänster. Men även att företag och privatpers­oner i högre grad upptäcker och köper varor och tjänster av dem.

De sociala företagens intresseor­ganisation, Skoopi, känner igen problemen.

– Nya sociala företag startas visserlige­n, men det väger inte upp att vi under det senaste året sett hur 40 av 200 sociala företag inom vår organisati­on har avvecklats eller gått i konkurs, säger Sofia Modigh på Skoopi.

HENNES RECEPT ÄR att arbetsförm­edlingen mer måste anlita och betala de sociala företagen för att ordna arbetsträn­ing för arbetslösa.

– Men ett problem är om de sociala företagen alltför mycket litar till att de ska serva arbetsförm­edlingen. För vi kommer förmodlige­n alltid att vara en otrogen partner, säger Calle Fredin, sektionsch­ef på arbetsförm­edlingen i Falkenberg.

Han menar att arbetsförm­edlingen sällan kan binda sig till en särskild lösning. Sociala företag förblir ett av flera alternativ för en individ, som ska lotsas ut i arbete.

FÖR ANSVARIGA I kommunen, som har vikt en halvtidstj­änst till stöd för de sociala företagen, förefaller de ekonomiska svårighete­rna vara lite av en överraskni­ng

– Nej, jag har inte hört att det skulle vara så illa, säger Stig Agnåker (C), ordförande i kommunens arbetsgiva­rutskott.

Men uppenbarli­gen krävs det en kraftsamli­ng om Falkenberg­s största sociala företag ska ha fortsatta möjlighete­r.

 ??  ?? ETT LJUST ARBETE. Urban Karlsson och Madelene Tibell gillar sina jobb hos ”En trappa upp”. Men det sociala företaget
ETT LJUST ARBETE. Urban Karlsson och Madelene Tibell gillar sina jobb hos ”En trappa upp”. Men det sociala företaget
 ?? Bild: JONATAN BYLARS ?? behöver lösningar för ekonomin.
Bild: JONATAN BYLARS behöver lösningar för ekonomin.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden