Hallands Nyheter

Många letade efter försvunne Älvseredsm­annen

- MARIA LOEWEN maria.loewen@hn.se

I söndags begav sig frivilliga ut för att leta efter den man som försvann från Älvsered den 1 maj.

En bit i från Älvsereds Bygdegård står omkring tio personer samlade och lyssnar till instruktio­ner innan det är dags.

– Vi ska göra ledstångss­ök, informerar Lars Jönsson, som jobbar inom Missing People, Halland. Gruppen ska alltså utgå från något ,så som en väg, och söka av 50 meter i sidled.

FÖRUTOM ATT HITTA mannen ska gruppen också vara uppmärksam­ma på föremål de kan komma att stöta på som kan vara intressant­a.

– Men rör inget utan stanna och ropa på en ledare, säger Jönsson till de frivilliga.

Det är andra gången som Missing People beger sig ut för att leta efter mannen i 40-årsåldern som driver ett företag i Älvsered och som varit försvunnen sedan 1 maj.

Sist mannen sågs var utanför sitt företag och det är därför sökpådrage­t är här, berättar pressansva­rig Susanne Espling. Och att det sker just nu beror på de senaste uppgiftern­a i media.

– Vi vet ju att det sitter två personer misstänkta för människoro­v och det är en bidragande orsak till att vi är på det igen.

En av dem som snart ska börja leta är Bo Erlandsson som kommer från Älvsered.

– Det hela kommer så nära. Jag har själv sett mannen ett flertal gånger och vill engagera mig. Det blir också många frågor när en man i byn försvinner, säger han.

HANNA KVANERLIND ÄR också på plats och tycker att det är viktigt att hjälpas åt.

– Tänk om det hade varit någon i min egen familj. Den ovissheten som man måste leva med.

Ett team på 25 personer är redan ute och letar, pressansva­rig, Susanne Espling är nöjd med antalet deltagare.

– Vi tycker det är riktigt bra, det är ju ändå midsommar, säger hon.

Ledarna för patrullern­a som är ute och söker använder sig utav en app och på så sätt kan staben på plats följa gruppen och se vart de är.

– Då kan vi se om de går fel eller om det är så att vi får informatio­n av polisen om att vi inte får gå på något ställe utan måste backa, säger Susanne Espling.

POLISEN ÄR INTE på plats, men Missing People har haft kontakt med polisen innan dagens sökpådrag.

– Vi måste få godkänt av både polisen och två anhöriga innan vi beger oss ut, säger Magnus Reinhold, assisteran­de operativ chef på Missing People. Om dagens insats säger han: – Vi ger aldrig upp hoppet. Så länge han inte är återfunnen har vi inga spekulatio­ner. Vi söker tills vi finner.

”Det hela kommer så nära. Jag har själv sett mannen ett flertal gånger och vill engagera mig. Det blir också många frågor när en man i byn försvinner”

BO ERLANDSSON

UPPE VID BYGDEGÅRDE­N har prästen Bengt Arvidsson anlänt för att finnas på plats för att stötta både anhöriga, sökare och personal om så skulle behövas.

– Det är vi som har ringt in honom ifall det är så att det behövs uppbacknin­g, säger Peter Wishers, på Missing People.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden