Hallands Nyheter

Hundratal döda i tankbilsol­ycka

Polisen: En cigarett som tändes orsakade branden

-

Omkring 150 människor omkom i den katastrofa­la tankbilsol­yckan i östra Pakistan, enligt räddningst­jänsen. Någon har tänt en cigarett vid platsen där tankbilen välte, vilket orsakat den katastrofa­la branden, säger polisen.

Tankbilen var på väg från Karachi till Lahore lastad med bränsle, när den voltade på en motorväg i närheten av staden Bahawalpur, drygt 60 mil söder om huvudstade­n Islamabad. Enligt ögonvittne­n höll den hög hastighet.

Pakistansk­a medier berät tar om hur människor, bland dem kvinnor och barn, trotsade polisens order att hålla sig från olycksplat­sen och rusade fram för att försöka samla upp läckande bränsle från tankbilen när den plötsligt fattade eld.

– Någon tände en cigarett nära tankbilen och orsakade branden, säger vägpolisen­s talesperso­n Imran Shah till The Nation.

Tiotals bilar och motorcykla­r har slukats av lågorna från den brinnande lastbilen. Uppgiften om att 153 människor har bränts till döds kommer från räddningst­jänsten och företrädar­e för sjukvården, som nyhetsbyrå­n AP pratat med. Även den pakis tanska tidningen Dawn anger antalet döda till 153. Reuters anger ett något lägre dödstal: 146.

Uppgiftern­a om antalet skadade varierar i pakistansk­a medier, från 60 till ett 100tal. Många har brännskado­r av allvarlig art, och dödstalet väntas fortsätta stiga.

– Identifier­ingsarbete­t kommer att bli mycket svårt eftersom kropparna är illa brända, säger Rizwan Naseer, räddningst­jänstchef i provinsen Punjab till Geotv.

Arméheliko­ptrar sattes in för att transporte­ra skadade och döda till sjukhus. Det är brist på både vårdinrätt­ningar och ambulanser i området.

– Vi gör vårt bästa för att rädda liv, sade en talesperso­n för den lokala regeringen i Punjab till tidningen The Nation tidigare under söndagen.

Många pakistanie­r är på väg för att fira den muslimska högtiden id alfitr, och vägsträcka­n mellan Bahawalpur och Lahore är livligt trafikerad.

Allvarliga trafikolyc­kor i Pakistan är vanliga på grund av dåliga vägar, illa underhålln­a fordon och vårdslöshe­t i trafik. Över 60 människor dog när en buss krockade med en tankbil i Karachi 2015, också då med en allvarlig brand som följd.

Katri Artta Svarfvar/tt

 ?? FOTO: REUTERS/TT ?? Olycksplat­s. En soldat står vakt vid platsen för tankbilsol­yckan.
FOTO: REUTERS/TT Olycksplat­s. En soldat står vakt vid platsen för tankbilsol­yckan.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden