Hallands Nyheter

Gui Minhais dotter vädjar till Löfven

-

I dag träffas statsminis­ter Stefan Löfven (S) och Kinas president Xi Jinping.

Angela Gui ber Löfven att ta upp den förmodade kidnappnin­gen av Gui Minhai – hennes far som suttit fängslad i Kina i mer än 600 dagar.

– Det är att svårt att veta om han fortfarand­e är vid liv, säger hon.

Mötet mellan ledarna blev definitivt klart i helgen och sker i Folkets stora sal, sammanträd­esplatsen för Natio nella folkkongre­ssen, vid västra sidan av Himmelska fridens torg.

Det blir andra gången som Stefan Löfven och Xi Jinping ses i Kina. För drygt två år sedan, då statsminis­tern senast var på besök, fanns mänskliga och fackliga rättighete­r liksom dödsstraff på mötesagend­an.

Ämnet mänskliga rättighete­r är högaktuell­t även nu, på grund av fallet med bokförlägg­aren Gui Minhai som sedan oktober 2015 sitter fängslad i Kina utan rättegång.

– Jag vill att statsminis­tern och delegation­en gör sitt bästa för att min far ska släppas omgående. Om han inte släpps hoppas jag åtminstone på att han ska få tillgång till juridiskt ombud, konsulära besök och såklart att jag ska få kontakta honom regelbunde­t och då prata svenska med honom, säger dottern Angela Gui.

Hennes far drev ett förlag i Hongkong som ger ut populärlit­teratur med bland annat känsligt material om just Xi Jinping och den högsta kinesiska ledningen.

Vid en semesterre­sa i Thailand sågs Gui Minhai försvinna med en okänd man och kort därefter försvann även ett par av hans kollegor spårlöst. Ett par månader senare framträdde han i statliga tvkanalen CCTV och Gui Minhai hävdade då att han återvänt till Kina på grund av ett tidigare trafikbrot­t.

Var Gui Minhai befinner sig nu och hans fysiska status är helt okänt. Dottern har under en lång tid fört en förtvivlad kamp för att hennes far ska släppas. Tobias Österberg/tt

 ?? FOTO: TT ?? Angela Gui.
FOTO: TT Angela Gui.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden