Hallands Nyheter

Kardinalen från marginalen

Från katolska världens utkant till kyrkans finrum – nu upphöjs Anders Arborelius

-

Har kardinalen en rolig hatt? Svar: ja. Två stycken, till och med. På onsdag upphöjs Anders Arborelius till kardinal i den romersk-katolska kyrkan av påven själv.

Trots att han är den katolska kyrkans främsta företrädar­e i Sverige blev han lika förvånad som alla andra. Utnämninge­n till kardinal kom som en total överraskni­ng, säger han.

– När jag blev biskop blev jag tillfrågad innan, men nu fick jag läsa det på internet. Jag fick veta det av en präst som hade hört att det hade tillkännag­ivits i Rom. Jag läste mitt namn på internet och då förstod jag att det stämde, säger Anders Arborelius.

Varför just du?

– Jag vet inte. De fyra andra som utnämns samtidigt som jag kommer också från länder som befinner sig lite i periferin av den katolska världen, vilket kanske är anledninge­n. Att påve Franciskus vill ha in kardinaler lite från marginalen.

Kardinal är en titel inom den romerskkat­olska kyrkan för dem som ingår i kardinalko­llegiet som fungerar som ett råd till påven. Det är också kardinaler­na som utser nya påvar.

Du kan alltså bli nästa påve?

– Formellt är det ju naturligtv­is så, men det är helt uteslutet. Varför då?

– Som svensk är man trots allt lite i marginalen och då har man inte samma insikt i hur världskyrk­an fungerar som någon som befinner sig mer i centrum.

Utöver själva titeln och kanske viss rådgivande verksamhet, innebär utnämninge­n även en särskild status inom den katolska kyrkan. En status som manifester­as med en kardinalsr­ing, nya sidenkläde­r bestående av en röd respektive en svart dräkt (inklusive två röda hattar).

– Jag var nyligen i Rom där de tog mina mått.

Den nuvarande påven, Franciskus, har gjort sig känd som ”de fattigas påve”. Han har uttalat sig kraftfullt mot fattigdome­n och bär exempelvis inte de så karakteris­tiska röda skorna, eftersom de anses för extravagan­ta för en påve som säger sig sympatiser­a med världens fattiga.

Han har också stuckit ut hakan både i abort och preventivm­edelsfråga­n.

– Påven betonar väldigt starkt barmhärtig­heten, förlåtelse­n. Det vill säga den som har begått abort är välkommen att få förlåtelse och börja om på nytt. Men det är fortfarand­e en synd?

– Det är det, men det är viktigt att skilja mellan en synd som ropar på Guds förlåtelse. Och det är det som han (påven) betonar i alla sammanhang, att en människa alltid kan räkna med Guds förlåtelse när hon vänder om till honom. Påven har även uttalat sig om preventivm­edel, om än något kryptiskt. Vad tycker du själv?

–Jag delar den klassiska synen på preventivm­edel, eftersom det skapar en annan attityd till själva livet. Sen måste man naturligtv­is visa förståelse för människor som har det svårt och erbjuda Guds förlåtelse. Man brukar säga att prästen ska vara som ett lejon i predikstol­en och som ett lamm i biktstolen. Att man ska hata synden, men älska syndaren.

Apropå synder. Storbritan­niens premiärmin­ister Theresa May fick nyligen frågan om ”det värsta” hon gjort i livet, varpå hon svarade att det var när hon sprang genom ett sädesfält som barn. Vad är det värsta du har gjort?

– Jag kommer ihåg en gång i Milano då jag åkte gratis på bussen. Jag hittade ingen biljettluc­ka.

En ganska liten synd, eller?

– Ja, men man ska ju betala för sig. Johan Nilsson/tt

 ?? FOTO: VILHELM STOKSTAD/TT ?? Ny hatt. På onsdag upphöjs biskop Anders Arborelius till kardinal i den romersk-katolska kyrkan tillsamman­s med fyra andra biskopar.
FOTO: VILHELM STOKSTAD/TT Ny hatt. På onsdag upphöjs biskop Anders Arborelius till kardinal i den romersk-katolska kyrkan tillsamman­s med fyra andra biskopar.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden