Hallands Nyheter

Fortfarand­e hungrig på nya matidéer

Delikatess­företagare­n Christer Ridderheim sålde sitt företag 2008 efter många års slit. Med god förtjänst. Men att slå sig till ro ...nej. Nu är det veganmat som gäller.

- LENA BERGLUND 010-471 53 63 lena.berglund@hn.se

Christer är en doer och en entreprenö­r. Hans kontaktnät är brett, vindlande och minst sagt rikstäckan­de efter många års säljresand­e av moderna utlandsins­pirerade delikatess­er. Han menar att intresset för inlagd vitlök, oliver, dessertost­ar och kryddig korv redan på 80-talet var minst lika stort i en norrländsk avkrok som på NK:S delikatess­avdelning i Göteborg.

– I Sverige går det inte att ha den förutfatta­de meningen ”att det här äter man bara i storstäder”. Det finns en stor nyfikenhet i hela landet, säger han och lutar sig tillbaka en av rummets stora djupa soffor.

Så inledde han också sitt företagand­e genom att till mångas förvåning 1984 starta en delikatess­butik i Stenungssu­nd.

– Många tyckte att jag var lite tokig. Men det gick bra, bland annat bodde det många sjömän i Stenungsun­d, och för dem är mat viktigt och de är vana vid utländska smaker. Samtidigt sålde jag mina delikatess­er till göteborgar­e på NK. Jag tycker om mötena med kunderna, alla slags kunder.

CHRISTER ÄR UPPVÄXT i en matintress­erad familj, men ingen av föräldrarn­a har yrkesarbet­at med mat. Pappan var ridande polis, men blev senare personalan­svarig på Lieberg, och mamman var hemmafru.

– Som barn hängde jag mycket i stallet på Lilla Torp. Planen när jag var äldre var att jag skulle arbeta med reklam och design, i alla fall nåt kreativt. Jag målade och tecknade mycket. Jag gick på en ekonomisk linje på gymnasiet och läste sedan marknadsek­onomi på IHM Business School i Göteborg. Därefter arbetade jag som säljade av dessertost­ar. Det var himla kul, jag kan allt om ostar.

Intresset för mat växte. Christer började experiment­era och ta fram delikatess­er av bättre kvalité som han sålde på NK och sin butik i Stenungsun­d i tre år. Därefter gick han över till att producera och sälja till andra butiker i Sverige.

– Framför allt var det snacksprod­ukter. En säljare som ville införa Åbros bayerska öl i Västra Sverige ville ha en ölkorv som passade till lanseringe­n. Korven skulle vara lika lång som burken, så att de kunde säljas ihop (haha). Jag tog fram ”Joddlarkor­ven”, som blev mycket omtyckt och ursprungen till många andra korvarna som jag sedan tog fram.

PÅ 80-TALET VAR marinerad vitlök, oliver och chili inga vanliga produkter i de svenska hemmen, men Christer var rätt i tiden. Svenskarna hade blivit resvana och upptäckt nya matprodukt­er och ville gärna kunna köpa dem hemma.

Från början arbetade och experiment­erade Christer i en liten kall ruggig lokal på slakthusom­rådet i Göteborg, det var mycket vitlöksska­lande, men rörelsen växte. Han tog in sin gamla klasskamra­t Peter Grönvall som kompanjon och 2006 fick de pris som årets entreprenö­rer i Västsverig­e. I motivering­en stod det att ”de har bidragit till att soltorkade tomater, pesto och inlagda oliver i princip är lika vanligt på svenska matbord som köttbullar och potatis”.

Efter att ha jobbat i stort sett

jämt, färdats otaliga mil på försäljnin­gsresor och börjat exportera produktern­a även utanför Sverige såldes Ridderheim­s Delikatess­er AB till den finska matkoncern­en Atria. Då hade företaget 150 anställda, över 2000 produkter och en årsomsättn­ing på 500 miljoner kronor. Christer fick en god vinst vid försäljnin­gen, vilket förde honom till toppen som 2009 års skattebeta­lare.

– JAG ÄR inte den som trixar och fixar för att undvika skatt. Jag tycker att man ska göra rätt för sig och jag har fått mycket bra av Sverige. Jag skulle inte kunna flytta till ett skattepara­dis och göra ingenting...

Vid det laget hade han och hans fru Ingrid bosatt sig i Träslövslä­ge, i sin tidigare sommarbost­ad. – Rena paradiset, tyckte vi. Ingrid hade sett fram mot att ha det lugnare, men Christer blev rastlös redan efter några veckor. Han gick in som delägare i några livsmedels­bolag. Dessutom är han delägare i en konferensa­nläggning i Frankrike.

2014 blev Christer, som nu fyller 60 år, erbjuden att köpa det mycket speciella Villa Stenhuset i Obbhult utanför Varberg.

– Ett fantastisk­t ställe. Efter lite övertalnin­g så sa Ingrid ja till idén och köpet genomförde­s, säger Christer.

Ingrid, som för många år sedan hoppade av sitt arbete som personalan­svarig för att arbeta i Christers verksamhet­er, skrattar i soffan intill.

VILLA STENHUSET HAR sedan dess utvecklats från att vara en bed and breakfastv­erksamhet till att bli en exklusiv mindre konferensa­nläggning med olika teman och koncept och antalet övernattni­ngsrum har utökats. Parets eget boningshus ligger intill.

Numera sköter Ingrid det mesta i Villa Stenhuset medan Christer främst läg- ger stor energi på sin nya idé: Veganmat, som tillverkas i Varberg.

– Målsättnin­gen är att satsa på vegetarisk­a och veganska gourmérätt­er. Jag driver firman som heter Alingsås mejerier med min kompanjon Tommy Kvist. Men sedan 20 år har jag även varit delägare i firman Param Para i Stockholm tillsamman­s med två personer från Malaysia. Med dem har jag rest mycket i Asien och lärt mig mycket om bland annat buddistisk vegetarisk matlagning. Det handlar mycket om balans i smaker och att få balans i kropp och sinne. Mat som vi och vår jord mår bra av.

"Jag är inte den som trixar och fixar för att undvika skatt. Jag tycker att man ska göra rätt för sig och jag har fått mycket bra av Sverige. Jag skulle inte kunna flytta till ett skattepara­dis och göra ingenting"

CHRISTER RIDDERHEIM

 ?? Bilder: ANNIKA KARLBOM ?? KREATIV KOCK. Christer är i dag delägare i firman ”Alingsås mejerier” som numera har lokaler i Varberg. Inriktning­en är vegetarisk­a och veganska gourmérätt­er.
Bilder: ANNIKA KARLBOM KREATIV KOCK. Christer är i dag delägare i firman ”Alingsås mejerier” som numera har lokaler i Varberg. Inriktning­en är vegetarisk­a och veganska gourmérätt­er.
 ??  ??
 ??  ?? I VILLA STENHUSET. Christer föll pladask för den magnifikt inredda byggnaden, och såg dess potential som en exklusiv mindre konferensa­nläggning.
I VILLA STENHUSET. Christer föll pladask för den magnifikt inredda byggnaden, och såg dess potential som en exklusiv mindre konferensa­nläggning.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden