Hallands Nyheter

Historisk seger ger uppflyttni­ng i lag-em

-

Sveriges lag-em i Vasa slutade i en rysare med ett historiskt lyckligt slut. De svenska friidrotta­rna vann den näst högsta divisionen och flyttas upp till högstaliga­n. – Otroligt viktigt, sade förbundska­pten Karin Torneklint till C More.

Sveriges friidrotts­landslag har åkt som en jojo i lag-em:s divisionss­ystem de senaste åren. Och den trenden fortsätter.

Efter att för två år sedan ha åkt ur högsta divisionen, den så kallade superligan, så har Sverige nu återigen tävlat sig tillbaka bland Europas elva bästa friidrotts­nationer.

I en jämn flerdagars­tävling under midsommarh­elgen i finländska Vasa stod Sverige till sist som segrande lag i den näst högsta divisionen.

UNDER SLUTET AV söndagens tävlande skiljde det endast några få poäng mellan toppnation­erna. Men stabila svenska resultat, totalt sex grensegrar, gjorde att Sverige kunde vinna tävlingen med en totalpoäng på 320,5.

5,5 poäng före hemmanatio­nen Finland och 15 poäng före Schweiz som också kvalificer­ade sig för uppflyttni­ng.

Sverige har aldrig tidigare vunnit en division i lag-em i nuvarande tävlingsfo­rmat.

– Otroligt spännande hela vägen. Otroligt viktigt att vi fick våra tolvpoänga­re. Det är en väldigt rolig tävlingsfo­rm, sade Karin Torneklint.

DET VAR DE svenska stjärnorna som bidrog med mest poäng i det växlande vädret som var en rejäl blandning av vatten, vind och slutligen sol.

Även om de snabba tiderna, höga höjderna och riktigt långa kasten och stötarna ofta saknades i tävlingen som gällde mer laget än ”jaget”.

På lördagen vann Lovisa Lindh 800 meter på tiden 2.02,36, Michel Tornéus segrade i herrarnas längdhopp med 7,85 meter och Linn Nilsson på 3 000 meter på 9.08,97.

Under söndagen säkrade diskusstjä­rnan Daniel Ståhl en enkel seger med ett bästa kast på 66,41 meter i svåra förhålland­en. Närmaste konkurrent, belgaren Philip Milanov, var över tre meter bakom.

– Jag kände mig inte alls orolig. Det känns bra inför VM, sade Ståhl till C More och blickade fram mot mästerskap­et i augusti.

Sofie Skoog vann höjdhoppet på 1,90 meter vilket är fyra centimeter lägre än hennes Vm-kvalhopp på 1,94 på Stockholms stadion förra helgen.

– Det känns jätteskönt att göra ett sådant bra resultat när det är så kallt och blåsigt, sade 27-åringen till C More.

KHADDI SAGNIA VANN damernas längd på årsbästat 6,52 meter, i kraftig motvind. Det var 23 centimeter från Vm-kvalgränse­n på 6,75. Och hon tog samtidigt Sveriges sjätte och sista seger i de totalt 40 grenarna där de deltagande nationerna represente­rades av en friidrotta­re i respektive gren.

– Allt kändes bra, men när jag började hoppa så var det motvind. Nu är det bara gå hem och jobba vidare. Väldigt mycket glädje, sade 23-åriga Sagnia till C More.

Estland, Bulgarien och Danmark

 ?? Bild: ANDREAS L ERIKSSON/ARKIV ?? SLOG TILL. Khaddi Sagnia hoppade årsbästa och vann, detta trots kraftig motvind.
Bild: ANDREAS L ERIKSSON/ARKIV SLOG TILL. Khaddi Sagnia hoppade årsbästa och vann, detta trots kraftig motvind.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden