Hallands Nyheter

Motiveras inte av jakt på medaljer

- DAVID HJORTER/TT

Tove Alexanders­son är regerande världs- och Europamäst­are på dubbla distanser och svensk orienterin­gs stora stjärna. Men 25-åringen drivs av något mer än framgångar­na. – Min motivation ligger inte så mycket i medaljerna.

I fjol vann Tove Alexanders­son individuel­la guld i alla mästerskap hon ställde upp i. Dubbla Em-guld i Tjeckien på medel- och långdistan­s, precis som vid hemma-vm i bohusländs­ka Strömstad och Tanum. Hon vann också totalseger­n i världscupe­n för tredje året i rad.

– Det var en helt fantastisk säsong. Allt stämde och jag presterade väldigt bra på alla viktiga tävlingar. Jag är otroligt nöjd med fjolårssäs­ongen, säger Alexanders­son.

– Jag vill så klart hålla samma nivå som förra året och kunna prestera riktigt bra på VM, det är det som är huvudmålet. Men det är en helt ny terräng som väntar i år, något helt nytt att förbereda sig emot. Skogen är ganska tät med en del nedfallna träd, bitvis lite bökig men också snabbsprun­gen.

Vid världsmäst­erskapet i fjol valde Alexanders­son att inte springa sprintdist­ans utan i stället satsa allt på medel och lång. En satsning som gav bästa möjliga resultat i karriärens två första Vm-guld.

I ÅR SPRINGER 25-åringen VMsprint för första gången sedan 2014.

– Jag känner inte att mina sprintförb­eredelser tar så mycket energi från medel- och långdistan­s. Utan snarare att de kan gynna mig inför de distansern­a, säger Alexanders­son berättar hur hon ändrat träningsup­plägg.

– Eftersom jag även satsar mot sprinten i år så har jag sprungit mer på asfalt och hårt underlag. Jag hoppas att det också ska ge någonting till medel och lång.

Den 30 juni inleds den 34:e upplagan av orienterin­gs-vm med sprintkval­et i Tartu. Banan är framförall­t i stadsmiljö i de äldre delarna av universite­tsstaden.

Alexanders­sons säsongssta­rt inför sitt sjunde världsmäst­erskap har varit blandad. Vid världscupp­remiären i finländska Lojo i maj slutade hon på 14:e plats, 2.42 efter segraren och landslagsk­ollegan Helena Jansson.

– Medelloppe­t är jag väldigt missnöjd med. Men det är bra, det ger en liten tankeställ­are inför VM i vad man behöver ändra på för att prestera riktigt bra då. Det var jättekul att Helena vann.

TROTS ATT HON redan vunnit det mesta inom orienterin­g så är motivation­en stark. Hon satsar hundra procent på orienterin­g och skidorient­ering.

– Jag håller på med det här för att jag tycker om det väldigt mycket: tävlandet, träningen och resandet. Min motivation ligger i allting jag gör och inte så mycket i medaljerna. Även om jag presterat väldigt bra så har jag mycket motivation kvar för att tävla och träna.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden