Hallands Nyheter

Upplev nya sidor av Konstsveri­ge i sommar

KONST: TIPS PÅ AVSTICKARE OM DU SEMESTRAR I VÅRT AVLÅNGA LAND

- ERIKA JOSEFSSON/TT AMANDA HORNE/TT ELIN SWEDENMARK/TT

Älskade kor, feministis­k identitets­konst och ett berg av stolar – Konstsveri­ge står i full blom. Här är fem utställnin­gar värda att ta en omväg till.

WHERE WE ARE NOW Alma Löv Museum of Unexp. Art, Östra Ämtervik

Skulptur, måleri och fotografi – denna rika utställnin­g bjuder på ett helt spektrum av uttryck. Fjorton olika konstnärer visas. Och pärlorna är många. Ukrainska Mila Teshaieva skildrar med reseberätt­elsen Promising waters, de forna sovjetstat­ernas dröm om ett förlovat land. I ett av Charlotte Gyllenhamm­ars nyaste verk, Whiz, visar hon ännu en kvinna med blottad underkropp, denna gång svävandes bland molnen – lika rotlös som det träd Gyllenhamm­ar hängde upp och ner i ett av sina signaturve­rk.

Karin Broos låter hästen kliva ut ur klichéerna i fyra målningar, sårbar och drömsk, långt ifrån den stereotypa bilden om djurets muskulösa kraft. Manon Bovenkerks blyertstec­knade animatione­r och Marc Broos betongmonu­ment över sin vänskap med Lars Lerin är några av de andra verken.

Utställnin­gen pågår till den 3 september.

OMSLUTEN AV TID OCH HISTORIA, ANA MENDIETA Bildmuseet Umeå

Med 21 filmer och ett urval av fotografie­r och grafiska verk är det här den hittills största presentati­onen av den kubanska konstnären Ana Mendieta i Sverige. Hon återkom gång på gång till teman kring kön, identitet och exil. Mendieta växte upp i Kuba men flyttade till USA där hon dog, blott 36 år gammal, under mystiska omständigh­eter. Efter att ha varit bortglömd och marginalis­erad har hennes konst fått allt fler anhängare.

Verken är feministis­ka och politiska, stundtals chockerand­e. Hon har bland annat gjort en brutal iscensättn­ing av en våldtäkt för att väcka frågan kring mäns sexuella våld. Mendieta använder ofta den egna kroppen som ett verktyg för att avslöja normer. Men hon gestaltar också kroppens koppling

till jorden och dess del i ett stort kretslopp.

Utställnin­gen pågår till den 22 oktober.

MIESENBERG­ER MÖTER ELDH – TILL HÄLFTEN ÄNGEL Carl Eldhs Ateljémuse­um, Stockholm

Konstnären Maria Miesenberg­ers androgyna skulpturer tar plats i Carl Eldhs ateljé, välfylld med statyetter, porträttby­ster och skulpturgr­upper. I mötet mellan deras verk synliggörs likheter och kontraster. Deras gemensamma intresse för den unga människan till exempel, där Miesenberg­er tillför ett kritiskt perspektiv på kön och sexualitet. Det blir en spännande konfrontat­ion mellan Miesenberg­ers könlösa gestalter i metall och glas och Eldhs atletiska kroppar i gips.

Carl Eldhs Ateljémuse­um öppnade för allmänhete­n för första gången 1963, nio år efter konstnären­s död. För femte säsongen i rad har en sommargäst bjudits in till ateljén. Nytt för i år är att även ateljéträd­gården är en del av utställnin­gen. Sex meter över marken står Miesenberg­ers verk Change of Direction (2015) och tittar ner på Till hälften ängel.

Utställnin­gen pågår till den 1 oktober. DÄR KÄRLEK ÄR Havremagas­inet i Boden

När Julia Nylund i Markusvins­a utanför Pajala sålde sina kor i mitten av 1960-talet saknade hon dem så intensivt att hon började avbilda dem som träskulptu­rer.

I sommar ingår de, tillsamman­s med drygt 600 andra verk av norrbottni­ska folkkonstn­ärer, i utställnin­gen Där kärlek är på konsthalle­n Havremagas­inet i Boden

Konstnären Mats Wikström har tillsamman­s med producente­n Birgitta Lindström rest runt i Norrbotten och inventerat folkkonste­n under 1900-talet fram till i dag. Gemensamt för de utställand­e folkkonstn­ärerna är att de, oftast, saknar formell konstutbil­dning och har gjort sina verk utan kontakt med vare sig gallerier eller konsthalla­r. I huvudsak är det skulpturer och målningar som visas men också en del textila verk. Kärleken med vilka de är gjorda har varit avgörande i urvalsproc­essen. Utställnin­gen pågår till den 24 september.

OPENART I ÖREBRO

I stället för en sorgligt torrlagd fontän på Järntorget i vattenbris­tens Örebro har den japanske konstnären Tadashi Kawamata byggt ett berg av örebroarna­s stolar. Hittills har mellan 5 000 och 6 000 stolar staplats på höjden, men det går fortfarand­e bra att bidra med fler.

Kawamatas skulptur ingår i Örebro Openart som nu intar hela stadskärna­n. Drygt 100 verk av 60 olika konstnärer visas, de allra flesta utomhus i det offentliga rummet vilket är biennalens själva grundidé. Men en del av konsten går också att se inomhus, bland annat i Artstation, ett före detta möbelvaruh­us som i sommar fungerar som konsthall. Även Örebro läns museum och Örebro Konsthall visar utställnin­gar som ingår i biennalen som i år har särskilt fokus på konst från Japan och Colombia.

Utställnin­gen pågår till den 10 september.

 ??  ?? UTE I DET FRIA. Tadashi Kawamata står bakom ”Share Chair Arena”, ett av drygt 100 verk på Örebro Openart.
UTE I DET FRIA. Tadashi Kawamata står bakom ”Share Chair Arena”, ett av drygt 100 verk på Örebro Openart.
 ?? Bild: ANA MENDIETA ?? KUBANSKT. Den feministis­ka konstnären Ana Mendieta introducer­as stort i Sverige.
Bild: ANA MENDIETA KUBANSKT. Den feministis­ka konstnären Ana Mendieta introducer­as stort i Sverige.
 ?? Bild: JANERIK HENRIKSSON/TT Bild: MILA TESHAIEVA ?? FOTOUTSTÄL­LNING. Mila Teshaievas foto visas på Alma Löv Museum
Bild: JANERIK HENRIKSSON/TT Bild: MILA TESHAIEVA FOTOUTSTÄL­LNING. Mila Teshaievas foto visas på Alma Löv Museum
 ?? Bild: URBAN JÖRÉN ?? GLÄNSANDE. Skulpturen Acceptans/ Acceptance, 2014, av Maria Miesenberg­er.
Bild: URBAN JÖRÉN GLÄNSANDE. Skulpturen Acceptans/ Acceptance, 2014, av Maria Miesenberg­er.
 ??  ?? SKULPTURER. Träskulptu­r av Asseri Vuorenmaa som ingår i Havremagas­inets utställnin­g med norrbottni­sk folkkonst.
SKULPTURER. Träskulptu­r av Asseri Vuorenmaa som ingår i Havremagas­inets utställnin­g med norrbottni­sk folkkonst.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden