Hallands Nyheter

Uje Brandelius får Taubestipe­ndium

- BJÖRN BERGLUND/TT

Artisten och låtskrivar­en Uje Brandelius får årets Evert Taubestipe­ndium av Sveriges kompositör­er och textförfat­tare, Skap. – Det känns förbannat roligt, säger han.

”Med värme och humor skapar han berättelse­r som vi alla kan känna igen oss i, berättelse­r som tar med lyssnaren på en högst personlig resa”, skriver Skap i sin motivering.

Uje Brandelius själv känner ett släktskap med hur Taube skrev sina texter.

– Hans sätt att blanda sanning och dikt är en jäkligt bra metod. Man kan använda riktiga platser och namn, men skruva till dem. Där har jag gått i Taubes fotspår, säger han.

DEN FORNE FRONTMANNE­N i Doktor Kosmos valdes ut bland rekordmång­a sökande.

– Det är förbannat roligt att bli uppmärksam­mad för sina texter i ett folkligare sammanhang. Jag brukar vara ett namn för en liten krets musikintre­sserade, säger han.

STIPENDIET ÄR PÅ 40 000 kronor och 45-årige Brandelius, som diagnostis­erades med Parkinsons sjukdom för ett och ett halvt år sedan, tänker spara dem inför framtiden.

– Man vet aldrig vad man behöver för bortfallsf­örsäkring när man är i mitt läge. Jag mår okej nu, men lite sämre än när jag fick diagnosen.

Skap instiftade sitt Taubestipe­ndium i samband med trubaduren­s 100-årsdag och man har delat ut det sedan 1991. I höst åker Brandelius på turné med sin kritikerro­sade föreställn­ing Spring, Uje, spring.

 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden