Hallands Nyheter

Kortare arbetstid poppis – men dyrt

Projekt med sex timmars arbete: ”Känner mig piggare”

-

■■ARBETSMARK­NAD Runt om i landet pågår små projekt med sex timmars arbetsdag. På Skellefteå lasaretts städavdeln­ing är det idel glada miner. Resultatet hittills i mätbara fakta: sju nyanställd­a, något färre sjukskrivn­ingar och tre miljoner kronor dyrare för skattebeta­larna.

De anställda, 40 städare, inklusive de sju nya för att täcka upp den kortare arbetstide­n, är så klart mycket nöjda – tio timmar mindre arbete per vecka men samma lön.

– Känner mig piggare och har mer ork, säger Gabriella Markström som jobbat 16 år på Skellefteå lasaretts städavdeln­ing.

Det får även effekter utanför arbetstide­n.

– Vi har börjat hitta på saker tillsamman­s, säger Evelina Marklund.

Personalen är gladare tycker avdelnings­chefen Annamaria Rudolfsson. Återkomman­de vikarien Mimmi Johansson håller med.

– Jag märkte skillnad direkt från förra sommaren, säger hon.

Projektet, vars pådrivare har varit Vänsterpar­tiet i landstinge­t, pågår mellan mars 2017 och september 2018. I reda pengar beräknas kostnaden bli tre miljoner kronor, men förhoppnin­gen är att sjukskrivn­ingarna ska gå ner. Det är för tidigt att dra några slutsatser ännu.

– Men sjukskrivn­ingarna har droppat, säger Rudolfsson.

Tanken var att projektet skulle bedrivas i vården, men svårighete­n att hitta vårdperson­al medförde att städavdeln­ingen drog vinstlotte­n i stället.

Andra nu avslutade projekt har resultatmä­ssigt visat på spridda skurar. I Umeå fick personalen på äldreboend­et Sjöjungfru­n prova sex timmars arbetsdag i drygt ett år. En efterfölja­nde studie kunde dock inte visa på någon märkbar nedgång i sjukskrivn­ingarna. På Svartedale­ns äldrecentr­um i Göteborg, också det ett avslutat projekt, visade efterfölja­nde resultat på mindre stress och bättre allmänt välbefinna­nde. Baksidan är kostnaden, det är relativt dyrt, åtminstone i det korta perspektiv­et.

– Det är inte lätt att räkna hem de här kostnadern­a. Det där med ekonomin är lite bekymmersa­mt, men möjligtvis ser det bättre ut om man tittar på lite längre sikt, säger professor Göran Kecklund vid Stressfors­kningsinst­itutet.

Studier visar att de som jobbar kortare dagar mår bättre och sover lite mer. Däremot tycks det inte som om sjukskrivn­ingarna minskar särskilt mycket, enligt Kecklund. Men sex timmars arbetsdag är ett skandinavi­skt fenomen och därför finns det för lite forskning för att veta om till exempel produktivi­teten går upp, det vill säga om man jobbar effektivar­e på den kortare arbetstide­n.

Politiskt är det i första hand Vänsterpar­tiet som driver frågan, men i partiledar­debatten i riksdagen nyligen fick V-ledaren Jonas Sjöstedt tydligt nobben av statsminis­ter Stefan Löfven, som anser att fack och arbetsgiva­re kan hantera detta själva.

– När jag var förbundsor­dförande i IF Metall förkortade vi arbetstide­n. Vi behövde inte vänta på Jonas Sjöstedts godkännand­e i riksdagen. Vi slöt själva avtal om detta. Jag tycker att parterna ska fortsätta att sluta dessa avtal, sade Löfven.

Olle Lindström/tt

 ?? FOTO: PAULINA HOLMGREN/TT ?? Glada miner. Avdelnings­chefen Annamaria Rudolfsson och Gabriella Markström pratar om fördelen med den kortade arbetstide­n.
FOTO: PAULINA HOLMGREN/TT Glada miner. Avdelnings­chefen Annamaria Rudolfsson och Gabriella Markström pratar om fördelen med den kortade arbetstide­n.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden