Hallands Nyheter

Seglar solo över Atlanten

Olivia Dellow kastar loss

-

Olivia Dellow tvingas genomlida oväder, brist på sammanhäng­ade sömn och ensamhet, när hon börjar ensamsegli­ngen som ska ta henne över Atlanten.

– Man måste verkligen ha en plan för allting.

Segelbåten ligger förtöjd vid Kastellhol­men i centrala Stockholm. Men snart är det dags att lämna den trygga hamnen och ge sig ut på havet. Efter Östersjön väntar Kielkanale­n, Biscayabuk­ten, Lissabon, Kap Verde och därefter ska Atlanten korsas.

Olivia Dellow, 24, ska försöka undvika oväder om det går, men på öppet hav kan vädret slå om fort. En del i äventyret är också att få testa sig själv.

– Att man står där ute mitt ute på havet i en storm och tvingas att lösa situatione­n, för det finns ingen annan där, säger hon.

Några veckor innan avfärd medger hon att det är nervöst. Även om hon är en van seglare är en ensamsegli­ng över Atlanten ett jätteproje­kt. Den största faran är att ramla i vattnet, men det finns också en risk att krocka med containrar som flyter omkring.

Olivia Dellow säger att det handlar om att tänka sig för innan, att alltid vara fastspänd när hon rör sig på däck, och att försöka att förbereda sig på olika scenarier.

– Det ska krävas mycket för att man ska dö ute på havet, då behöver det gå hål i båten eller att det börjar brinna. Då är man körd. Jag försöker nu att samla ihop pengar till en livflotte, även om jag hoppas att jag aldrig kommer att behöva den, säger hon.

Olivia Dellow säger att det som lockar är att få vara ensam med naturen.

– Det är så sällan man får möjlighet att möta sig själv i det här samhället. Det är så mycket som distrahera­r. Jag tror att det är viktigt att ta en paus och bara ha hav och himmel, säger hon.

Äventyret har blivit finansiell­t möjligt genom sponsorer, som stöttat med framför allt utrustning, och eget slit med många ströjobb.

– Seglingsvä­rlden är bara män, så man har en liten fördel av att vara tjej, säger Olivia Dellow.

Men hon har också mött mycket motstånd från män.

– Jag tror mest att det är de som har drömt om att göra något liknande, men som aldrig kommit iväg, som gillar att läxa upp en och säga att det är omöjligt. Jag har lärt mig att inte lyssna på allt, säger hon.

Däremot har hon lyssnat på andra långseglar­e, exempelvis Laura Dekker, som var 16 när hon blev världens yngsta världsomse­glare.

– Det var fantastisk­t att få fråga ut en tjej som är yngre än jag och som gav mig så mycket bättre råd än gubbarna som själva inte gjort resan, men som ändå tror att de kan allt, säger Olivia Dellow.

Slutmålet för långseglin­gen är New York, men Olivia Dellow hymlar inte med att en världsomse­gling inte är omöjlig.

– Jag kommer säkert att vara sugen att åka jorden runt, men då behöver jag mer pengar.

Gustav Sjöholm/tt

 ?? FOTO: ADOBE STOCK ??
FOTO: ADOBE STOCK

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden