Hallands Nyheter

Nazister planerade förstöra kanal

-

Tidigare hemliga dokument i Chile om andra världskrig­et visar att nazistiska agenter i hamnstaden Valparaíso hade planer på att förstöra Panamakana­len.

Hemligstäm­peln för dokument för åren 1937–1944 togs bort av polisen i veckan. Enligt dessa omintetgjo­rdes planerna av enheten för kontraspio­nage sedan agenterna gripits. Inga fler detaljer finns tillgängli­ga.

Dokumenten, samlade i fyra böcker, gjordes i veckan tillgängli­ga för allmänhete­n under en ceremoni i huvudstade­n Santiago. Chefen för landets nationella arkiv, Emma de Ramón, sade att de är i original och ”pålitliga”. De går också att ta del av på nätet.

Polisens kontraspio­nage, Department 50, avslöjade också två nazistiska spionnätve­rk i landet som var verksamma under perioden.

– Om de hade lyckats med sina mål, skulle det inte bara ha förändrat Chiles historia, utan hela världens. Jag tror inte att det är fel att säga att de som verkligen skrev historia var medlemmarn­a av Departemen­t 50, säger polischefe­n Hector Espinoza.

Dokumenten visar också att unga personer i familjer med tyskt ursprung genomgick paramilitä­r träning i södra Chile. Nazistsymp­atisörer i landet skickade rutinmässi­gt informatio­n till Tyskland om rutterna för de allierades handelsfar­tyg, visar dokumenten enligt The Telegraph.

– Fram till i går var det här en statshemli­ghet, sade vänster-mitten-parlamenta­rikern Gabriel Silber efter ceremonin till tidningen.

– Kanske kommer vi, från och med i dag, att erkänna den obehagliga sanningen att några politiker och affärsmän i Chile stödde nazisterna. (TT-AP)

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden