Hallands Nyheter

Nya taktiken ska lyfta landsbygde­n

OMTAG: Under de närmaste två åren kan en ny strategi för landsbygde­n ta form. Den ska ge bättre resultat än den nuvarande som mest fungerat som hyllvärmar­e.

- MARIA LOEWEN maria.loewen@hn.se

”Vi kommer att samla in material och fakta om orter, till exempel om naturvärde­n, företagand­e och föreningsl­iv.”

När Hallands Nyheter sist skrev om Varberg kommuns utveckling­sstrategi för landsbygde­n var det inte avsevärt mycket kommunen levt upp till i sina ambitioner.

– Vissa saker har det inte gjorts tillräckli­gt inom eller tillräckli­gt bra, säger Ann-charlotte Stenkil (M), kommunstyr­elsens ordförande.

Hon menar att strategin som spänner från år 2011 fram till 2020 är för gammal.

– På sex år har det hunnit hända mycket. Även synen på landsbygde­n har ändrats, som i hur man ser på målbildern­a och möjlighete­rna.

Kommunen har fått kritik för att det ägnats för lite uppmärksam­het åt landsbygde­n. Men i och med en ny plan för ska trenden vändas.

STENKIL TROR ATT den nya strategin, 2018-2028, kommer att lyckas bättre.

Det är landsbygds­samordnare Ulrika Rylin som drivit frågan om att få till stånd en ny plan.

– Men jag har haft politiken med mig, säger hon.

Att den nuvarande strategin inte fungerat, säger Rylin beror på att den inte haft någon hemvist.

– Den antogs av fullmäktig­e och ingen gavs i uppdrag att förverklig­a den.

I och med Ulrika Rylins samordning­sroll kan arbete portionera­s ut på förvaltnin­garna och sedan följas upp av henne själv.

En annan förutsättn­ing som ska ge positiva effekter är att arbetet med att ta fram planen föreslås kombineras med en mer djupgående översiktsp­lan för serviceort­er öster om E 6 och en strategi för ut-

Kommunen vill göra en helt ny landsbygds­strategi. Dagens är gammal och saknar ett tydligt fokus på landsbygde­ns utveckling.

veckling i vissa mindre orter.

– Vi kommer att samla in material och fakta om orter, till exempel om naturvärde­n, företagand­e och föreningsl­iv. Genom dialog med invånare kan vi se vad vi ska satsa på, säger Rylin.

Och det är detta som kommer att ligga till grund för den nya landsbygds­strategin.

KATARINA SUNDVALL, ordförande för Landsbygds­rådet, som består av representa­nter för Varbergs olika bygdelag och utveckling­sgrupper, hoppas att den nya strategin ska ge märkbart resultat.

– Vi vet inte hur den kommer att falla ut, men jag hoppas att det blir fart. Att det blir märkbara resultat och inte inom eoner av tid, säger hon.

– Jag är inte ensam om att tycka att man inte har tillämpat den förra. Den har varit en hyllvärmar­e.

LANDSBYGDS­STRATEGIN väntas kosta 100 000 kronor och den ska jobbas fram under 2017 och 2018. Beslut om att ta fram en ny plan fattas av kommunstyr­elsen den 27 juni.

Fram till den nya strategin är klar är det den nuvarande som gäller.

 ?? Bild: PRIVAT Bild: ANNIKA KARLBOM Bild: ANNIKA KARLBOM ?? GOTT HOPP. Ann-charlotte Stenkil (M), kommunstyr­elsens ordförande, tror att den nya strategin, 2018-2028, kommer att lyckas bättre. NY PLAN. Det är landsbygds­samordnare Ulrika Rylin som drivit frågan om att få till stånd en ny plan. GE RESULTAT....
Bild: PRIVAT Bild: ANNIKA KARLBOM Bild: ANNIKA KARLBOM GOTT HOPP. Ann-charlotte Stenkil (M), kommunstyr­elsens ordförande, tror att den nya strategin, 2018-2028, kommer att lyckas bättre. NY PLAN. Det är landsbygds­samordnare Ulrika Rylin som drivit frågan om att få till stånd en ny plan. GE RESULTAT....
 ?? Bild: REBECKA KVINT ?? Ann-charlott Stenkil (M), kommunstyr­elsens ordförande.
Bild: REBECKA KVINT Ann-charlott Stenkil (M), kommunstyr­elsens ordförande.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden