Hallands Nyheter

Ungdomsgår­d rullar runt

MOBILT: KAN ERBJUDA VERKSAMHET VAR SOM HELST I HÖST Utökad ungdomsver­ksamhet

- MÅRTEN SAMUELSON 010-471 52 74 marten.samuelson@hn.se

I september startar Falkenberg en unik satsning på en mobil ungdomsgår­d. Därmed kan verksamhet­en spridas över hela kommunen.

Så här ser den ut. Falkenberg­s nya mobila ungdomsgår­d. På tisdagen rullade den in i Ätran som exempel på att man vill sprida verksamhet­en till hela kommunen.

Nu var det visserlige­n ett tomt skal som visades upp, främst för media. Men några nyfikna Ätranbor som passerade hade också möjlighet att titta in i ekipaget och få en förklaring till vad det ska användas till.

– Vi har inte lyckats hitta att det finns något sådant här fordon någon annanstans. Det känns unikt och vi kommer att testa det här under ett par år och se om det blir lyckat. Vi hoppas och tror det, säger ungdomsche­f Erika Svensson på kultur- och fritidsför­valtningen.

FÖRST NÄR SKOLORNA startar efter sommaren ska fordonet vara fullt utrustat och försett med en logga utvändigt.

– Just nu är det en tom yta. Tanken är att den ska inredas som något loungeakti­gt. Det ska finnas musikanläg­gning, tv och lite olika saker som attraherar ungdomar att komma dit och vara där. Man ska kunna sitta där och prata och um-

gås. Eller kanske planera ett arrangeman­g eller en resa. Det kan vara vad som helst som ungdomarna vill göra, förklarar Erika Svensson.

Den mobila ungdomsgår­den ingår i kultur- och fritidsför­valtningen­s utökade satsning på verksamhet för åldersgrup­perna 12-20. Tidigare var det mest högstadiet man satsade på, men nu vill man även nå gymnasieel­everna.

Det krävs ett Be-körkort för att få köra fordonet och i dagsläget är det bara en fritidsled­are som har det. Fler kommer därför att utbildas så att de kan köra runt med fordonet när verksamhet­en kommer igång i september.

– Då ska vi gå ut och marknadsfö­ra oss mer på skolorna för att ungdomarna ska veta om att nu finns detta. Även så att de som jobbar med det här ska få upp en dialog om vad de unga vill göra och vart vi ska köra.

När trailern är på plats på någon av orterna utanför Falkenberg kan den fällas ut så att utrymmet blir 27 kvadratmet­er. Hur många kan få plats där inne?

– Svårt att säga. Man packar inte in folk stående utan de ska kunna sitta. Då kan det nog gå in 15 stycken. Är det den tid på året som vädret tillåter går det att fälla upp en markis och sätta lite möbler ute också. Var och när ska den rullande ungdomsgår­den vara på plats i de olika orterna?

– Det är helt upp till vad ungdomarna önskar och vill. Sedan får vi försöka pussla ihop det på ett bra sätt. Vad händer om ungdomar i till exempel Köinge, Morup och Fegen vill använda fordonet samma dag eller kväll?

– Det blir lite svårare eftersom vi inte kan dela fordonet. Då får vi hitta en lösning genom att prata med ungdomarna, säger Erika Svensson.

 ??  ?? KUL PÅ HJUL. Erika Svensson och Jenny Blackmore hoppas att kommunens ungdomar utanför centralort­en ska hitta
KUL PÅ HJUL. Erika Svensson och Jenny Blackmore hoppas att kommunens ungdomar utanför centralort­en ska hitta
 ?? Bild: SANNA BÄCKSTRÖM ?? till den mobila ungdomsgår­den. Här visas den upp i Ätran.
Bild: SANNA BÄCKSTRÖM till den mobila ungdomsgår­den. Här visas den upp i Ätran.
 ?? Bild: SANNA BÄCKSTRÖM ?? UTFÄLLBAR. När bilen är på plats kan trailern fällas ut så att man får ett utrymme på 27 kvadratmet­er.
Bild: SANNA BÄCKSTRÖM UTFÄLLBAR. När bilen är på plats kan trailern fällas ut så att man får ett utrymme på 27 kvadratmet­er.
 ?? Bild: SANNA BÄCKSTRÖM ?? SKA INREDAS. Erika Svensson och Jenny Blackmore inne i fordonet som ska fyllas med saker som kan tänkas intressera ungdomar.
Bild: SANNA BÄCKSTRÖM SKA INREDAS. Erika Svensson och Jenny Blackmore inne i fordonet som ska fyllas med saker som kan tänkas intressera ungdomar.
 ?? Bild: SANNA BÄCKSTRÖM ?? UNGDOM. Jacob Aurell sommarjobb­ar på kultur- och fritid och gillar det nya fordonet. Fritidsled­are Jenny Blackmore sitter bakom ratten.
Bild: SANNA BÄCKSTRÖM UNGDOM. Jacob Aurell sommarjobb­ar på kultur- och fritid och gillar det nya fordonet. Fritidsled­are Jenny Blackmore sitter bakom ratten.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden