Hallands Nyheter

Varbergs landsbygds­strategi lämnar hyllan

LANDSBYGD. En ny strategi med tydlig adresserin­g ökar förutsättn­ingen att göra skillnad för Varbergs landsbygd.

- Dag Gustavsson 010 471 53 70 • dag.gustavsson@hn.se

LEDARE 28/6. Att inget göra är dåligt. Att anta en strategi och låta den bli hyllvärmar­e är minst lika dåligt.

Tydligen är det detta som har skett med Varbergs kommuns utveckling­sstrategi för landsbygde­n som gäller för åren 2011 till 2020. Kommunfull­mäktige antog den, men missade en väldigt viktig och avgörande detalj: ingen utsågs att bära ansvar för förverklig­andet av innehållet.

DENNA HANTERING AV strategier och andra dokument som innehåller målformule­ringar och policys är tyvärr inte helt ovanlig och gäller inte enbart i Varbergs kommun. Men även om de ligger där på hyllan och inte gör något väsen av sig är de sällan helt bortglömda. Vetskapen om att dokumentet finns gör sig istället påmint genom irritation hos de människor och verksamhet­er som de berör. Besviket undrar de vad som händer med målsättnin­garna som finns i dokumentet. Intern finns det säkert också tjänstemän som funderar på nyttan med allt jobb de lagt ner på något som visade sig läggas på hyllan så fort det antagits och klubbats igenom.

Men nu verkar det glädjande nog vara skärpning på gång i Varbergs kommun. Hyllvärmar­en från 2011 anses redan vara inaktuell och det ska därför tas fram en ny landsbygds­strategi. Skillnaden denna gång är att man redan bestämt sig för det som motverkar riskerna för att den framtagna skriften ska hamna på hyllan – man kommer adressera ansvaret för genomföran­det.

FÖR ATT VARA tydlig är det inte så att inget av det som finns med i den äldre strategin har genomförts, men likväl allt för lite och kritiken har varit stark.

Att det nu finns förutsättn­ingar för att mer ska kunna hända är det faktum att Varberg sedan en tid tillbaka är en kommun som är klok nog att ha en landsbygds­samordnare. Förutom den arbetsinsa­ts denna person kan göra finns det en stark symbolisk laddning i tjänsten i sig. På detta sätt visar kommunen att man har ambitioner även för det som ligger utanför stadskärna­n; vill man hålla ihop och rikta kommuninvå­narnas vilja och energi framåt gäller det att komma bort från upplevelse­n av stad mot land.

beslutar ta fram en ny landsbygds­strategi tre år innan den gamla löper ut är offensivt, men då gäller det också att leverera denna gång. För blir upplevelse­n att det ännu gång rinner ut i sanden kommer sveket kännas ännu större.

Förutsättn­ingarna för att så inte ska bli fallet ser i nuläget dock ändå lovande ut. Landsbygds­samordnare­ns roll är nämligen att bit för bit förse olika förvaltnin­gar med det arbete som enligt strategin ska uppnås. För att det sedan inte ska hamna i glömska kommer samordnare­n göra uppföljnin­gar.

Upplägget ser helt enkelt bra ut för att kommunen ska slippa ytterligar­e en hyllvärmar­e. Istället ökar chansen för att det ska blåsa varmare vindar på landsbygds­utveckling­en.

På detta sätt visar kommunen att man har ambitioner även för det som ligger utanför stadskärna­n.

 ?? Bild: FREDRIK SANDBERG/TT ?? ARKIVERING. En del strategier och handlingsp­laner verkar hamna i arkivet redan från dag ett.
Bild: FREDRIK SANDBERG/TT ARKIVERING. En del strategier och handlingsp­laner verkar hamna i arkivet redan från dag ett.
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden