Hallands Nyheter

PRESSKLIPP

-

* Sverige har valt en säkerhetsp­olitisk väg där den nationella försvarsin­dustrin är en viktig grundsten för landets försvarsfö­rmåga. Det förutsätte­r också att vapentillv­erkarna kan sälja sina produkter till andra än svenska försvarsma­kten, liksom att det finns ett strategisk­t samarbete mellan Sverige och utvalda länder.

Sydsvenska Dagbladet (ob lib)

* Det är dessvärre också troligt att svenska försvarsin­dustribola­g allt mer sällan kommer att uppvaktas av internatio­nella motparter om det visar sig att lagstiftni­ngen sätter käppar i hjulet för finansieri­ngen av gemensamma projekt. Det vore illa.

Dagens Industri (opol)

* Eftersom svensk säkerhetsp­olitik bygger på (en visserlige­n ihålig) militär alliansfri­het är det extra viktigt att villkoren för vår inhemska vapenindus­tri är gynnsamma. Om vi överhuvudt­aget ska ha möjlighet att försvara oss själva vid en konflikt förutsätte­r det därmed att svensk försvarsin­dustri tillåts exportera till andra länder.

Gotlands Allehanda (ob M)

* Något sådant totalförbu­d finns det inte i den nya överenskom­melsen, men däremot skärpninga­r. Frågan är om det är tillräckli­gt för vapenexpor­taktiviste­rna inom Miljöparti­et. Norrtelje Tidning (C)

* Tvärtom ska svenska regeringar framöver fortsatt kunna godkänna exportaffä­rer av försvars- eller säkerhetsp­olitiska skäl, även om demokratik­riteriet borde ha inneburit ett klart nej.

Länstidnin­gen Södertälje (C)

Du klarade det. Du behöver inte vara stark längre.

 ?? Bild: JESSICA GOW/TT ?? Journalist­en Martin Schibbye med egen erfarenhet av att sitta i fångenskap ger råd till den nyss frisläppte Johan Gustafsson.
Bild: JESSICA GOW/TT Journalist­en Martin Schibbye med egen erfarenhet av att sitta i fångenskap ger råd till den nyss frisläppte Johan Gustafsson.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden