Hallands Nyheter

Fokusera på kvalitet istället för vinster

-

till Hans Hoff (S) (19/6).

VÄLFÄRD. Det är tråkigt och överraskan­de att en socialdemo­kratisk riksdagsle­damot bygger sitt ställnings­tagande på en myt.

Inkontinen­sskydd (blöjor enligt Hoff) vägs för att omsorgstag­aren ska få ett korrekt utprovat skydd som är lagom stort och lagom tjockt. Detta görs, på rekommenda­tion från Socialstyr­elsen, i både privata och offentligt drivna äldreboend­en. Syftet är bland annat att den äldre ska få sova på natten och slippa irriterad hud i onödan. Att det skulle göras för att omsorgsför­etagen ska tjäna pengar är en myt.

DÅ HANS HOFF inte har bemödat sig att ta reda på fakta om en så grundlägga­nde sak inom äldreomsor­gen så ifrågasätt­er vi också att han har någon djupare insikt i effekterna av Reepaluutr­edningens vinsttak. Vi vill gärna upplysa om att en fjärdedel av alla välfärdsfö­retag riskerar omedelbar stängning om förslaget blir verklighet. Vinster behövs för att kunna bygga upp en buffert och kunna investera i kvalitetsf­örbättring­ar. Vinsttak skapar därför otrygghet för elever, förskoleba­rn, patienter, äldre och medarbetar­e inom välfärden.

CENTERPART­IET VILL fokusera på kvalitet istället för vinster. Den som inte kan leverera vård, omsorg eller skola med kvalitet har inte i välfärden att göra. Det gäller alla aktörer.

Välfärden behöver ett politiskt ledarskap som ställer höga krav på kvalitet och följer upp med skarp tillsyn. Att besluten bygger på fakta och inte på myter är för oss en självklarh­et.

Stefan Bengtsson (C)

regionråd Halland Mari-louise Wernersson (C)

partistyre­lsen och VU

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden