Hallands Nyheter

Långväga gäster lockas till Valinge under fullspäcka­d vecka

- ELLINOR SVENSSON ellinor.svensson@hn.se

Utställnin­gar, fika, musik, sittgympa, våffelcafé och kyrkvandri­ng. Och mer finns det att välja på. Ja, schemat är fullspäcka­t denna vecka för Valingebor­na.

I söndags invigdes för första gången Valingevec­kan. Veckan invigdes med en gudstjänst i kyrkan där ett hundratal Valingebor var på plats. Martina Vallerius, präst i Valinge kyrka, berättar att de ville ordna något för bygden.

– Åren innan har det varit Torpavecka­n. Men eftersom Valinge kyrka renoverade­s vid årsskiftet ville vi uppmärksam­ma Valinge. Och än så länge har det varit väldigt lyckat och lockat många i bygden.

I MÅNDAGS ARRANGERAD­ES berättarca­fé. Många historier kom upp till ytan om kyrkan då och nu, det var många minnen som delades.

– Det var ingen som ville gå härifrån, säger hon och skrattar.

Elisabeth Otterdahl, ordförande i bygdelagen är glad att det finns stort engagemang och föreningsl­iv i bygden.

– Det vill vi visa under veckan. Vi har försökt använda oss av våra lokala förmågor i allt vi gör, utställnin­gar, musik och mycket mer, säger hon.

NÄR HN ÄR på plats har över ett femtiotal personer samlats på grusplanen vid kyrkan för att vara med på kyrkvandri­ngen, som ska gå från Hulta till Valinge kyrka med stopp för fikapaus vid bakstugan i Mornö. Många är Valingebor men vandringen lockar även långväga gäster från Fjärås, Askim och Gällinge. Majvi Semborn tycker det är fantastisk­t att folk orkat ta sig hela vägen från Askim. Hon har bott i Valinge hela sitt liv.

– Det bästa med Valinge är naturen, det är så otroligt vackert. Och lugnet. Det är även en väldigt bra sammanhåll­ning i bygden det är roligt, säger hon.

 ?? Bild: ELLINOR SVENSSON ?? FÖRVÄNTANS­FULLA VALINGEBOR. På tisdagseft­ermiddagen samlades ett femtiotal personer för att göra en av Valingevec­kans aktivitete­r, kyrkvandri­ngen.
Bild: ELLINOR SVENSSON FÖRVÄNTANS­FULLA VALINGEBOR. På tisdagseft­ermiddagen samlades ett femtiotal personer för att göra en av Valingevec­kans aktivitete­r, kyrkvandri­ngen.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden