Hallands Nyheter

Strandberg ny kyrkoherde – Philipsson till Varberg

- SIMON CARLSSON 010-471 53 27 simon.carlsson@hn.se

Det finns många ovanliga kombinatio­ner, men kyrkoherde och spinningle­dare tillhör nog de mer annorlunda. – Jag är faktiskt inte ens ensam om det i Varberg, säger Niklas Strandberg, ny kyrkoherde i Lindberga församling.

Efter fem år som komministe­r i Lindberga församling tar nu Niklas Strandberg ett steg upp på karriärste­gen. Med början i augusti är han ny kyrkoherde sedan Olle Philipsson lämnar för att bli kyrkoherde i Varbergs församling.

– Det känns spännande, jag är ödmjuk och förväntans­full inför min nya roll, säger Strandberg som menar att han har en fördel i att redan arbeta inom församling­en.

– Jag behöver inte lära känna församling­en på samma sätt som någon kommer utifrån.

EFTER ETT ÅR i Ulricehamn jobbade Niklas Strandberg spinningle­dare, vi är nog de enda i Sverige som är både spinningle­dare och präster. Vi är inte många ”judopräste­r” heller för den delen.

Lustigt nog har både Strandberg och hans företrädar­e Olle Philipsson svart bälte i judo, Philipsson som nu blir komministe­r i Varbergs församling.

– Jag har varit kyrkoherde i åtta år och har trivts jättebra, men det är mycket administra­tiva uppgifter. Jag tycker det är roligt att göra prästuppgi­fterna där man möter människor som dop och vigslar, säger Philipsson. Hur ser du på din tid som kyrkoherde i Lindberg?

– Det har varit en jättebra resa, församling­en har växt under åren och förändrats från en landsortsf­örsamling där alla känner varandra till att många kommer utifrån. Men som kyrkoherde får man ta alla smällar, nu ser jag fram emot att jobba i staden, säger Philipsson som vet vad han särskilt vill tid på.

– Psykisk ohälsa är något jag som vill engagera mig i, men jag har ju en chef så vi får se vad han säger också.

 ?? Bild: ANNIKA KARLBOM ?? KLÄTTRAR I KARRIÄREN. Efter fem år som komministe­r i Lindberga församling tar Niklas Strandberg nu över som kyrkoherde.
Bild: ANNIKA KARLBOM KLÄTTRAR I KARRIÄREN. Efter fem år som komministe­r i Lindberga församling tar Niklas Strandberg nu över som kyrkoherde.
 ?? Bild: ANNIKA KARLBOM ?? VILL SE FLER. Niklas Strandberg uppmanar de som i dag inte besöker kyrkan att komma på något av församling­ens evenemang. ”Som Jesus sa: ´Följ med och se´”
Bild: ANNIKA KARLBOM VILL SE FLER. Niklas Strandberg uppmanar de som i dag inte besöker kyrkan att komma på något av församling­ens evenemang. ”Som Jesus sa: ´Följ med och se´”
 ?? Bild: ANNIKA KARLBOM/ARKIV ?? TILL VARBERG. Olle Philipsson blir ny komministe­r i Varbergs församling.
Bild: ANNIKA KARLBOM/ARKIV TILL VARBERG. Olle Philipsson blir ny komministe­r i Varbergs församling.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden