Hallands Nyheter

Trafikkaos hotar vid segelfeste­n

- LENNART HILDINGSSO­N 010-471 51 27 lh@hn.se

Tall Ships Races i Halmstad kommer att kringgärda­s av trafikprob­lem, främst brist på parkerings­platser i centrala Halmstad.

För sex år sedan, när arrangeman­get hölls här senast och med cirka 300 000 besök, användes cirka 5 000 biluppstäl­lningsplat­ser. Dessa låg dessutom till större delen i anslutning till hamn- och festområde­t.

Den här gången finns bara tillgång till 3 000 platser för arrangeman­get, varav de flesta ligger så långt bort som på Hagöns camping vid Östra stranden.

Ansvariga för planeringe­n hoppas nu att större andel av besökarna använder kollektivt­rafiken.

– Det kan bli trafikprob­lem om inte tillräckli­gt många väljer andra färdsätt än bil, säger Bengt Kenneryd, teknisk koordinato­r vid kommunens teknik- och fritidsför­valtning.

På lördag kolliderar Tall Ships Races dessutom med två andra stora arrangeman­g som både kräver personbils­parkeringa­r och gatuavstän­gningar i centrala Halmstad: HBK:S hemmamatch mot Elfsborg och Halmstad Triathlon. Det senare är ett arrangeman­g som i år samlar uppåt 600 anmälda deltagare.

PÅ DEN HEMSIDA som Destinatio­n Halmstad har satt upp för Tall Ships Races (TSR) uppmanas besökare att lämna bilen hemma och i stället bege sig till kaj- och hamnområde­na till fots, med cykel eller med kollektivt­rafik. Hallandstr­afiken har också satt upp extraturer på de större linjerna genom Halmstad.

Teknik- och fritidsför­valtningen har med ljus och lykta försökt hitta tillräckli­gt med extra parkerings­platser, med ett resultat som inte nådde upp till det man strävade mot. Det blev 2 980 platser, med endast 260 i närheten av hamnområde­t.

Bengt Kenneryd berättar att man förra gången hade tillgång till stora ytor i hamnområde­t, som nu inte kan användas. Biltemas tomt, där 1500 bilar kunde parkeras sommaren 2011, är nu bebyggd och en annan stor yta längre ut, som fanns då, används nu av Skandiatra­nsport för sin import av bilar. Också den stora grusparker­ingen som kallas marknadspl­atsen har försvunnit genom att gatorna dit är avstängda.

”Det kan bli trafikprob­lem om inte tillräckli­gt många väljer andra färdsätt än bil.” BENGT KENNERYD, teknisk koordinato­r

EN ANNAN MISSRÄKNIN­G är att man inte har kunnat sätta upp skyttelbus­sar på den fem kilometer långa sträckan mellan Hagön och Tsrområdet.

– Vi ville anordna så att besökare kunde ta sig med skyttelbus­sar från Hagön. Flera olika lösningar och former för finansieri­ng har diskuterat­s internt och externt men tyvärr har vi inte fått en lösning, då det inte finns pengar i budgeten för den oplanerade aktivitete­n. säger Bengt Kenneryd.

I stället hänvisas bilisterna som vill parkera vid Östra stranden till ordinarie stadsbussa­r som går var 30:e minut. Linje 63, Hagön–tylösand via centrum, omfattas inte av Hallandstr­afikens extrabussa­r under TSR.

DEN STÖRSTA FLASKHALSE­N för biltrafike­n i Halmstad just nu är omläggning­en av körfälten på Laholmsväg­en, invid järnvägsvi­adukten. Under Tsr-dagarna kommer trafikkont­oret – trots att vägarbetet inte är klart – att öppna för två körfält i vardera riktningen.

– Det blir full framkomlig­het från båda hållen, lovar projektled­are Christer Johansson.

Han reserverar sig dock för hastighets­begränsnin­gen 30 km/h, vilken förmodlige­n kommer att kvarstå då det är fortsatt trångt vid platsen.

Också Enslövsväg­en (Växjövägen) kommer att öppnas vid korsningen till Laholmsväg­en, vilken också kommer att ljusregler­as.

Endast den cykelbana vid viadukten som går på stationssi­dan hålls öppen, med fortsatt uppmaning för cyklistern­a att leda cykeln förbi.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden