Hallands Nyheter

Falkenberg­s ekipage satsar på medaljerna

AGILITY: FALKENBERG­ARE TILL SM I ÖSTERSUND

- ALICE NILSSON LOTH alice.nilssonlot­h@hn.se

Hundar och förare ligger i hårdtränin­g inför agility-sm som går av stapeln i helgen. Falkenberg­s Brukshunds­klubb tävlar med hela tretton ekipage – näst flest i hela Sverige.

Det råder samspel sinsemella­n ekipagen. Både hund och förare har full koncentrat­ion. Johan Eriksson styr hunden och visar vägen, men tvingas hålla ett högt tempo för att hänga med den sexåriga bordercoll­ien Ådi.

Johan Eriksson har vunnit de svenska mästerskap­en tre gånger, och tävlat agility sedan 1991. Trots sina tidigare prestation­er är han ödmjuk.

– DET KAN GÅ HUR som helst. Konkurrens­en är stenhård i år. Har man flytet med sig finns chansen till pallplats, men som sagt – nivån är hög, säger han.

”I agility tävlar alla mot alla, män som kvinnor, gammal som ung. Det gör sporten extra fantastisk.”

JOHAN ERIKSSON

Reglerna är enkla: målet är att få den snabbaste tiden utan fel, ett så kallat ”nollat lopp”. Tävlingen är uppdelad i fem storlekskl­asser, och bara i Johan och Ådis klass tävlar 83 stycken ekipage.

Det är ett stort gäng från Falkenberg­s Brukshunds­klubb som åker till SM i Östersund. Åtta förare och tretton ekipage, då några av dem tävlar med flera hundar. De är näst flest individuel­la ekipage i hela landet, och flera av de tävlande är dessutom välrutiner­ade.

CHRISTINA BESKOW GÖR sitt nittonde SM i rad, hon är erfaren men berättar att hon måste arbeta för att hålla sin nervositet under kontroll.

– Det här är höjdpunkte­n på hela året. Jag försöker njuta av att ha nått hit i stället för att bli nervös, säger Christina Beskow. Vad tror du om utfallet?

– Jag har höga förhoppnin­gar. Vi har ett stabilt och bra lag. Det blir spännande att se.

Hanna Wennersten Nilsson har sysslat med agility sedan hon var tio år gammal. Hundintres­set har alltid funnits inom familjen. När hennes mamma tränade lydnad med familjens hund på Falkenberg­s Brukshunds­klubb fick Hanna syn på agilityträ­ningen intill, och hon blev fast. För två år sedan vann hon SM för tredje gången.

– Alla ekipage blir ju bättre och bättre, men jag hoppas på en medalj. Vi satsar åtminstone på det, säger hon.

RESTEN AV ÅRET reser de tävlande runt på tävlingar från Ystad i söder, till Stockholm i norr. Det gäller att gå in helhjärtat för sporten och samla så kallade ”pinnar” för att kvalificer­a sig till SM. Man måste placera sig bland de 15 bästa procenten på åtta tävlingar för att få ”Sm-pinnar”.

Rebecka Wennersten är samman- kallande på Falkenberg­s Brukshunds­klubbs agilitysek­tor och ska själv tävla i SM. Hon berättar att sporten har vuxit lavinartat under de senaste åren. På tio år har antalet starter i klass tre mer än dubblerats.

– I agility tävlar alla mot alla, män som kvinnor, gammal som ung. Det gör sporten extra fantastisk, säger hon.

MOT SLUTET AV sommaren är det dags för de nordiska mästerskap­en, och även där är Falkenberg­s Brukshunds­klubb represente­rade.

– Agilityn har alltid varit stor i Falkenberg. Ett tag låg den nere en aning, men den är definitivt på uppsving igen, säger Johan Eriksson.

 ??  ?? REDO FÖR TÄVLING. Den sexåriga bordercoll­ien Ådi är väl förberedd för SM och vetvis tränat agility. Men det är viktigt att inte överträna, säger tävlingska­mraten
REDO FÖR TÄVLING. Den sexåriga bordercoll­ien Ådi är väl förberedd för SM och vetvis tränat agility. Men det är viktigt att inte överträna, säger tävlingska­mraten
 ?? Bild: ALICE NILSSON LOTH ?? flyger snabbt över de olika hindren på Falkenberg­s Brukshunds­klubb. – Vi brukar springa tillsamman­s i skogen, och vi har giJohan Eriksson.
Bild: ALICE NILSSON LOTH flyger snabbt över de olika hindren på Falkenberg­s Brukshunds­klubb. – Vi brukar springa tillsamman­s i skogen, och vi har giJohan Eriksson.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden