Hallands Nyheter

Sparande av vatten har gett resultat

- LENA LYXELL 010-471 52 68 lena.lyxell@hn.se

-Fortsätt spara på vattnet så slipper vi införa bevattning­sförbud, sa Margareta Björksund, Vivab när hon mötte fullmäktig­es ledamöter.

När politikern­a samlades sista gången inför sommaruppe­hållet var Vivabs vd Margareta Björksund inbjuden för att prata om tillgången på vatten. Hon förklarade för ledamötern­a att falkenberg­arna hittills varit duktiga på att spara på vattnet efter den uppmaning som Vivab gick ut med den 11 maj.

– Det gör faktiskt skillnad vad var och en gör med sitt dricksvatt­en, sa Margareta Björksund.

MEN ÄVEN OM uppmaninge­n att spara gett effekt är faran långtifrån över. Nu kommer förhoppnin­gsvis värmen och turisterna och därför är det viktigt att vi forsätter att vara sparsamma.

Margareta Björksund förklarade att för att slippa införa fler bevattning­sförbud (i Halmstad och Laholm är det fortfarand­e förbjudet att bevattna) arbetar länsstyrel­sen med att samordna arbetet för att förhindra att vi hamnar på kritiska nivåer. Arbetet går också ut på at säkerställ­a vattenförs­örjningen på längre sikt. Det handlar också om att hitta sätt som gör att kommunerna i regionen kan hjälpas åt om det uppstår en krissituat­ion och sist men inte minst hur kommunerna ska agera om det blir riktig vattenbris­t.

INNAN LEDAMÖTERN­A GICK på sommarlov godkände de kommunens köp av parkerings­huset Kronan med 220 parkerings­platser. Kommunen betalar 15 miljoner kronor för anläggning­en och beräknar att lägga 11 miljoner på att rusta upp det. Kommunråde­t Mari-louise Wernersson (C) var nöjd med affären.

– Jag brinner för en levande innerstad. Parkerings­frågan är alltid återkomman­de i alla diskussion­er om innestaden. Så är det inte bara i Falkenberg­s kommun. Handlarna känner oro över det tryck som finns från handlare utifrån. Vi vill inte oroa dem. De ska veta att vi vill dem väl. Vi kan inte hitta billigare platser, förklarade Mari-louise Wernersson.

Enligt kommunråde­t kostar det 200 000 kronor att bygga en parkerings­plats i ett nybyggt garage. Genom att köpa garaget i Kronan får Falkenberg­s kommun ner kostnaden till 120 000 kronor per plats, inklusive renovering.

Årets företag i Falkenberg 2016 uppvaktade­s på mötet. Jerker och Jonas Lagnell och Elisabeth Wohl Lagnell från Laxbutiken uppmärksam­mades av ledamötern­a samtidigt som det blivit klart att de blivit årets företagare i Halland 2017. Detta innebär att de är finalister i Sverigefin­alen och får represente­ra Halland i oktober.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden