Hallands Nyheter

Så blev Jack Ma den störste i Kina

I dag träffar Stefan Löfven en av världen rikaste män

-

Jobbet på en snabbmatsk­edja ansågs han inte kvalificer­ad för.

Det gick minst sagt bra ändå för Jack Ma.

I dag träffas statsminis­ter Stefan Löfven och den kinesiske affärsmann­en som grundat ett av världens mest framgångsr­ika företag och blivit mångmiljar­där.

Fysiskt sett är han bara 158 centimeter lång. På ett annat plan är dock 52årige Jack Ma från Hangzhou en av Kinas största och mest kända personer.

Med en förmögenhe­t på 41,8 miljarder dollar är han en av världens absolut rikaste män.

Som grundare av ehandelsjä­tten Alibaba är han en företagsle­dare med ett enormt inflytande när en av världens största ekonomier förvandlas från export och tillverkni­ngsekonomi till en mera konsumtion­sdriven ekonomi.

– Det här går ju inte av för hackor. Med tanke på vad Alibaba står för när det gäller ehandel, och dessutom med hans övriga investerin­gar, så är han mycket betydelsef­ull. Det ska bli jätteintre­ssant att träffa honom, säger statsminis­tern.

Statsminis­ter Stefan Löfven träffar Jack Ma i hans födelsesta­d Hangzhou i samband med att svenska företag nu ska få möjlighet att via Alibabas handelssaj­ter etablera eller utöka sin verksamhet.

Det var också i Hangzhou som historien om Jack Ma började. Som ung jobbade han gratis som guide för att lära sig engelska och en av turisterna föreslog att han skulle ta namnet Jack för enkelheten­s skull.

Drivkrafte­n fanns redan då, däremot inte matematikk­unskaperna, och när Jack Ma endast fick 1 av 120 poäng på inträdespr­ovet till universite­t stängdes den dörren snabbt.

En historia som han själv gärna återger är hur han sökte jobb på en snabbmatsk­edja. Av de 24 som fick komma på intervju fick alla jobb utom en – Jack Ma. I stället kom Jack Ma via olika affärsidée­r till USA där han vid 30 års ålder kom i kontakt med något nästan okänt i Kina, internet. 1999 grundade han Alibaba med tanken att låta kinesiska fabrikörer komma i kontakt med konsumente­r via ehandel.

Framgångss­agan har sedan dess inte varit spikrak utan företaget har fått parera såväl finanskris­er som konkurrens med Ebay.

Alibabas storhet är nu dock odiskutabe­l och som exempel kan nämnas Single`s Day, något som kan liknas vid en kinesisk version av Black Friday, och som inträf far i november varje år. Förra året på en scen i Shenzhen uppträdde då Ma med västerländ­ska stjärnor som David och Victoria Beckham och skådespele­rskan Scarlett Johansson. I bakgrunden syntes ett räkneverk med Alibabas omsättning. Efter bara ett dygn hade den stannat på hisnande 17,8 miljarder dollar.

Själv ger han dock få intervjuer. Men vid ett investment­forum i Hangzhou för två veckor sedan presentera­de han sina planer för Alibaba, nämligen att bolaget år 2036 ska vara världens femte största ekonomiska aktör, efter USA, Kina, Europa och Asien.

– Det finns säkert för och nackdelar, säger Löfven om företag som växer sig på pass stora.

– Men man kan också fängslas över att man har den här visionen. Det tyder på entreprena­danda, inte bara finns själva andan utan att det nästan finns i personens dna.

 ??  ?? Liu Xingyu jobbar som ”Delivery man” i Peking. Han kör ut varor som är beställda på internet.
Liu Xingyu jobbar som ”Delivery man” i Peking. Han kör ut varor som är beställda på internet.
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden