Hallands Nyheter

Minionerna gör trean sevärd

- MARIA DOMELLÖF-WIK

Despicable me betyder egentligen inte ”dumma mej” utan mer ”Jag, den som är värd att förakta”. Och kanske ännu tydligare än i majoritete­n andra animerade barnfilmer finns här en urusel självkänsl­a hos huvudperso­nen att arbeta med.

Alla som följt med i de hisnande svängarna, ofta på överväxel och med en stor dos humor och fantasi, vet att Gru – vars mor mest har spott och spe till övers för honom – jobbat hårt på sin image som tidernas värste skurk. Men särskilt framgångsr­ik på den punkten har han nu inte blivit, vare sig i originalfi­lmen, eller i uppföljare­n. Trots alla flytvästgu­la minioner – de ettriga, lojala medhjälpar­na i skurkverks­taden – som exempelvis har hjälpt honom att bygga en krympstrål­e för att stjäla månen.

Vändpunkte­n för Gru kommer med tre hemlösa flickor som får hans hjärta att vekna, och ger honom ett nytt livsmål: att bli en superbra pappa.

HÄR, I TREAN, har Gru helt gett upp tanken på att vara superskurk, och istället anslutit sig till anti-skurkligan. Från ruta ett i filmen gäckas han av Balthasar Bratt, discofreak och diamanttju­v med axelvaddar och hockeyfril­la, som sedan karriären som ond barnstjärn­a i en tv-serie blivit besatt: både av 1980talet och av sin rollfigur – som han allt mer svulstigt lever ut i verklighet­en. Fajterna blir till discofajte­r, bland vapnen märks rubriks kub, jojo, enorma rosa tuggummin och en bärbar synt. Grus kamp mot Balthasar Bratt påminner om Batmans hatkärlek till Jokern i Lego Batman-filmen, som dock är snäppet vassare.

En väsentlig del av handlingen utspelar sig i landet Plutonien, dit Gru reser för att träffa sin dittills okände tvillingbr­or Dru. Precis som när Lisbeth Salanders okända tvillingsy­ster Camilla dyker upp i fjärde delen i Millenium-serien ställs olikhetern­a på sin spets. Lika som bär tampas Gru och Dru med sina onda och goda sidor och har mycket att leva upp till.

Pappan ledde, medan han ännu var i livet ett omfattande brottssynd­ikat med en grisfarm som täckmantel. Snart är bröderna på väg i pappans skurkomobi­l för att hitta Balthasar Bratt.

ANIMERAT ÄVENTYR

DUMMA MEJ 3 Regi: Pierre Coffin, Kyle Balda, Eric Guillon USA, 2017 (90 min)

STREJKANDE MINIONER SOM först hamnar i fängelse och sedan rymmer,

”Vändpunkte­n för Gru kommer med tre hemlösa flickor som får hans hjärta att vekna, och ger honom ett nytt livsmål: att bli en superbra pappa.”

samt drömmen om en fluffig enhörning bidrar till att göra även trean sevärd.

Visst kunde filmmakarn­a ha sovrat bland alla infall, och visst är tonläget och tempot väl högt uppskruvat. Grus partner Lucys roll känns dessutom onödigt platt och i avsaknad av genustänk. Men i botten visar filmen att kärleken till tre små döttrar övervinner allt till tonerna av Madonna och Michael Jackson. Och det är ju inte så dumt.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden